Comisia parlamentara de ancheta si evaluare a activitatii SRR si TVR a audiat ieri reprezentanti ai organizatiilor societatii civile care au efectuat monitorizari si analize privind posturile publice de radio si TV. Unii dintre cei audiati au sesizat diferenta dintre TVR si Societatea de Radio in ceea ce priveste rezistenta la presiunile politice.

Prima audiere, prima surpriza. Razvan Marin, reprezentant al Conventiei Organizatiilor Media (COM), a facut apel la o monitorizare a CNA si a afirmat ca in primele doua luni ale anului 2005, la postul public de radio nu s-a respectat raportul Putere – Opozitie, actuala Opozitie fiind mai putin „auzita" pe post.

Marin a redat si explicatia lui Dragos Seuleanu: „Seful Radioului public a mentionat ca reprezentantii Opozitiei au dat mai putine telefoane pentru a-si exprima pozitii politice."

Prezumtie de buna-credinta pentru Nicolau si Seuleanu

Ioana Avadani, sefa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a precizat ca sefilor TVR si SRR, Valentin Nicolau si Dragos Seuleanu, organizatiile societatii civile le-au acordat prezumtia de buna- credinta, considerind ca nu cei doi au influentat programele de stiri carora li s-au adus numeroase critici.

Celor doi li se reproseaza insa ca nu au luat masurile necesare atunci cind au avut loc derapaje.

Tot Ioana Avadani a reactualizat o declaratie mai veche a lui Valentin Nicolau de la o dezbatere publica: „Presedintele TVR a recunoscut ca exista influente politice, ca a incercat sa fie un tampon intre politic si TVR si, pentru ca nu a vrut sa cedeze, influentele si presiunile politice s-au mutat la esaloane inferioare".

„Din pacate, dl Seuleanu nu a vrut sa recunoasca influentele politice si sustine ca este normal ca politicienii sa dea telefoane", a mai precizat Avadani.

Obligatoriu, „o ampla dezbatere publica"

Presedinta CJI a pus degetul pe rana: „In 15 ani nu a existat o adevarata dezbatere publica privind mandatul de serviciu public al SRR si TVR. Legea dupa care functioneaza TVR este veche, din 1994, si are multe aspecte confuze".

S-a mai afirmat ca o ampla dezbatere publica trebuie sa rezolve si controversa in privinta cui sa apartina numirea conducerilor posturilor publice: societatii civile sau Parlamentului.

C.T. Popescu: „Ar trebui preluat modelul de organizare al BBC"

„Cele doua posturi publice au fost supuse la presiuni politice, dar au reactionat diferit. La Radio au existat tentative, unele reusite, de a veni chiar in intimpinarea acestor presiuni, de a altera echidistanta politica si la acest lucru au contribuit chiar persoane cu raspundere. La TVR s-au facut eforturi ca, pe fondul acestor presiuni politice, sa se pastreze decenta".

„La TVR, la stiri, din punct de vedere cantitativ nu au existat diferente intre Putere si Opozitie. Din punct de vedere calitativ, s-a simtit in oarecare masura o inclinare spre Putere". „In cazul finalei candidatilor la Presedintie, am constatat ca moderatorii din partea TVR aveau mai multe intrebari de politica externa, fapt care ar fi ajutat un anumit candidat.

De asemenea, erau si alte intrebari care avantajau un anumit candidat. La solicitarea mea, ambele seturi de intrebari au fost schimbate". „Componenta CA ale celor doua institutii nu trebuie sa aiba reprezentanti ai partidelor politice. Ar trebui luat modelul organizarii BBC".