Pe fondul unor tensiuni, Cardinalii electori se vor reuni, luni la Vatican, pentru a-l desemna pe noul Suveran Pontif. Numerosi teologi catolici critica luxul de la Vatican si doresc alegerea unui Papa care sa readuca Biserica mai aproape de oamenii de rand si sa o adapteze realitatilor lumii moderne.

"Cand va avea Papa curajul sa paraseasca Vaticanul pentru a-l lasa oamenilor fara adapost din Roma?", se intreaba, retoric, Reginald Dumont, un preot contestatar din Belgia.

El este de parere ca "nu avem nevoie de o Biserica dictatoriala, care se crede infailibila, detinatoarea adevarului absolut si care nu admite dezbateri".

Rugaciuni si juraminte

Ziua de 18 aprilie va incepe, la ora 10.00, cu o slujba intitulata "Pro Eligendo Romano Pontifice", - "Pentru alegerea Pontifului Roman". Dupa-amiaza, la 16.30, cardinalii electori vor intra in procesiune in Capela Sixtina, unde vor ramane pana la alegerea noului Papa.

O data ajunsi in sfantul lacas, prelatii vor jura cu mana pe Biblie sa respecte prevederile Constitutiei Apostolice, sa pastreze cu desavarsire secretul privind alegerile si sa-si indeplineasca cu fidelitate misiunea petrina, in cazul in care vor fi desemnati papi.

Dupa juramant, Maestrul Celebrarilor Liturgice Pontificale, Monseniorul Piero Marini, declara "extra omnes" ("toti afara"). Prin aceasta sintagma latina, toti cei care nu participa la scrutin sunt invitati sa iasa din Capela Sixtina. Cardinalii ramasi inauntru vor incepe votarea.

Buletinele de vot au forma rectangulara, iar in partea superioara sunt tiparite cuvintele Eligo in Summum Pontificem" ("Eu aleg ca Pontif Suprem"). In spatiul ramas liber, cardinalul trebuie sa scrie, cu grafie neidentificabila, numele celui ales. La depunerea buletinului in urna, prelatii rostesc un alt juramant.

"Il invoc ca martor pe Isus Cristos, care ma va judeca, ca votul meu este in favoarea aceluia pe care, intru Slava lui Dumnezeu, il consider potrivit pentru a fi ales".

11 zile de deliberari

In prima zi a Conclavului va avea loc un singur tur de scrutin, iar in zilele urmatoare, cate patru (doua scrutine dimineata si doua seara).

Daca timp de 11 zile nici unul dintre cardinali nu a obtinut doua treimi din voturi, electorii pot decide sa-l aleaga pe Papa cu o majoritate absoluta (jumatate plus unu din voturi) sau pot hotari balotajul dintre doi cardinali care au obtinut, la ultimul scrutin, cele mai multe voturi.

Cand unul dintre candidati obtine majoritatea necesara, Decanul Colegilor Cardinalilor il intreaba daca accepta functia de Papa. Din momentul in care alesul isi da consimtamantul, Conclavul ia sfarsit.

Multumiri pentru presa romaneasca

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti Ioan Robu a multumit ziarului nostru pentru felul in care a reflectat momentele legate de trecerea in vesnicie a Papei Ioan Paul al II-lea.

"Cu ajutorul vostru, al mijloacelor de comunicare in masa, beneficiind de maturitatea demonstrata in ilustrarea si comentarea trecerii la Cele Vesnice, suferinta pierderii unui astfel de om a fost mult mai usoara", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopului.