Draga cititorule,

Hai sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie. Uita pentru o clipa ca trebuie sa mergi la scoala ori la serviciu, ca n-ai timp nici sa-ti tragi sufletul, ca trebuie sa platesti nesfirsite facturi.

Gata, ai doua zile libere si bani suficienti in buzunar, asa ca te-ai hotarit: weekend-ul asta pleci la munte. Adio stres, adio zgomot, adio poluare!

Te instalezi temeinic intr-un peisaj de vis, cu cascade jucause si luminisuri de poveste. Deja esti un Robinson Crusoe. Vai, dar iata si o pestera, e minunaaat!

Simti un impuls teribil de a o explora. Nu apuci sa-ti pui insa planul in aplicare, ca din vagauna subterana se pravaleste peste tine o vietate preistorica, despre care nu poti spune daca e om sau fiara.

Urla ca un apucat, da din labe si-si expune coltii fiorosi. Vrei sa-l imbunezi cumva, mor-mor-mor sau cutu-cutu, dar degeaba: nu e nici urs, nici ciine.

Sa fie Yeti? Ori vreo ruda de-a lui Fred si Barney? Mmm, vorbim de personaje chiar simpatice, pe cind asta... Pazea, ca da cu reteveiul! Dar nu e orice fel de retevei, ci unul special, pe care scrie Rolls Royce... Si iata ce blana naturala poarta! Sar paduchii din ea, dar pe eticheta scrie Versace.

Aflat in asa mare incurcatura, nu mai iei in seama miasmele unei creaturi abia iesite din pestera. Important e ca de gleznele aratarii atirna o tinichea pe care scrie Coco Chanel. Iar urletele fiarei sint dovada clara a unui mare vorbitor de limbi straine...

Draga cititorule,

Imi pare tare rau ca ai cautat relaxare si ai gasit epoca de piatra. Ma doare ca intr-o seara de joi, aproape de miezul noptii, ti-au patruns in casa scene grotesti, care te-au facut poate sa te intrebi: noi, oamenii, chiar sintem condamnati sa ne intoarcem in pestera? In numele dezgustului pe care l-ai trait fara vina, imi cer scuze eu, Grigore Cartianu.

Fiara iesita din grota oricum n-o va face niciodata!

In schimb, isi va exhiba la nesfirsit, aroganta si sfidatoare, reteveiul Rolls Royce, paduchii Versace si miasma Chanel. Si-ti va striga tie, paminteanul care, neobisnuit sa dea tepe, nu a strins averi de milioane de dolari: "Ba, saracule care esti!".