Strainii au, de luni, acces la conturi in lei la bancile romanesti. Liberalizarea contului de capital a fortat BNR si jucatorii de pe piata sa apeleze la masuri de siguranta, in asteptarea unui posibil soc valutar. Dar primele zile au depasit si cele mai optimiste asteptari, iar momentul-zero a trecut practic neobservat.

Speculatiile din ultimele luni legate de impactul liberalizarii au condus la temeri legate de intarirea accelerata a leului fata de euro, cu efecte pe piata valutara si asupra dobanzilor, dar si in privinta importurilor si a serviciilor cu plata in valuta.

BNR a avertizat, in porealabil, ca va aplica masuri de salvgardare in cazul in care presiunea exercitata de fluxul de capital devine prea mare.

Nu a fost insa nevoie. Guvernatorul Mugur Isarescu si-a mentinut pariul ca acest flux nu va atinge nici pe departe temperatura de fierbere.

Parerea este impartasita, acum, de majoritatea expertilor, care atrag atentia ca liberalizarea de luni este momentul culminant al unei perioade in care cine a vrut sa intre pe piata a intrat. Iar elanul strainilor nu mai este atat de mare, cu atat mai mult cu cat conditiile oferite de banci nu sunt stralucite.

Din acest punct de vedere, tot Mugur Isarescu sustine ca procesul de liberalizare se va incheia abia in momentul in care dobanzile bancilor din Romania vor fi competitive cu cele din UE.

  • Bancile deschid portile depozitelor in lei pentru straini
  • Profitul bancar va cobori cu picioarele pe pamint
  • Strainii preseaza cursul valutar si dobinzile
  • BNR va interveni prin masuri de salvgardare pe piata de capital
  • BNR nu se asteapta la intrari masive de capital strain pe piata
  • Evenimentul Zilei: Strainii nu vor schimba masiv valuta pe lei