Presedintele Traian Basescu s-a aratat convins ca Romania va putea adera la timp la Uniunea Europeana, in 2007. Dar, vorbind la palatul Cotroceni cu un grup de ziaristi de la Bruxelles, domnul Basescu n-a exclus posibilitatea alegerilor anticipate.

Pentru Traian Basescu, lectia votului din Parlamentul European este ca exista inca destula neincredere privind Romania.

El e convins totusi aderarea se va face potrivit calendarului stabilit.

"Suntem constienti ca nici o negociere politica nu mai poate avea loc", a declarat presedintele.

"Stim foarte bine ce inseamna clauza de salvgardare si stim foarte bine ca toate obligatiile asumate trebuie indeplinite. Indeplinirea obligatiilor nu e in primul rand in favoarea tarilor UE ci in favoarea Romaniei".

"Pana la urma, indeplinirea tuturor obligatiilor se poate traduce foarte simplu - la 1 ianuarie 2007 Romania trebuie sa fie o tara performanta".

Promisiunile vor fi respectate

Traian Basescu a spus ca nimeni nu a impiedicat Romania sa aiba o justitie performanta sau sa lupte eficient impotriva coruptiei.

"Daca avem probleme dificile de rezolvat ele reprezinta exact ceea ce noi n-am facut in 15 ani. Si acest lucru nu poate fi reprosat nimanui decat noua", a mai spus presedintele.

Sidex Galati nu va mai beneficia de nici un ajutor de stat

El s-a angajat ca Romania va respecta promisiunile facute in timpul negocierilor de aderare.

"Aici lucrurile sunt perfect clare, in intervalul 2005-2008, Romania s-a angajat sa nu acorde nici un fel de ajutoare de stat industriei siderurgice si asa se va intampla".

"Chiar daca prin contractul de privatizare a Sidex Galati s-au asumat unele obligatii, decizia pe care am luat-o impreuna cu executivul a fost sa respectam angajamentul asumat in negocierile cu Uniunea Europeana".

"Altfel spus, Sidex Galati nu va mai beneficia de nici un ajutor de stat", a subliniat presedintele.

Aderarea si anticipatele

In problema coruptiei, Traian Basescu nu a dorit sa nominalizeze "rechinii" aflati in vizor acum.

El s-a aratat la fel de reticent si cand l-am intrebat daca se gandeste inca la organizarea de alegeri anticipate, dupa semnarea tratatului de aderare, la 25 aprilie.

Semnarea tratatului de aderare are intaietate in fata anticipatelor

"Este, asa cum am spus, un subiect pe care il voi discuta foarte serios cu primul ministru Calin Popescu-Tariceanu, dupa semnarea tratatului", a raspuns presedintele Basescu.

"La cateva zile dupa semnarea tratatului va voi da un raspuns ferm, comun, al executivului si presedintiei."

Nu se va pierde un timp pretios ? l-am intrebat pe presedinte.

"Pana la semnarea tratatului, nu!"

Dupa aceea?

"S-ar putea pierde daca nu facem ce trebuie! Haideti sa discutam dupa semnarea tratatului...." a incheiat Traian Basescu.

Asteptari

In opinia presedintelui Basescu, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va fi deraiata nici chiar daca francezii voteaza impotriva constitutiei europene, la sfarsitul lunii mai.

"Referendumul din Franta nu e indreptat impotriva extinderii", a afirmat domnul Basescu, mai optimist decat multi comentatori care vad in sondajele de opinie negative si o reactie fata de ambitioasa extindere spre rasarit, care marginalizeaza Franta, aducand in sanul Uniunii Europene tari mult mai orientate spre un

model economic liberal si mai favorabile politicii externe americane.

Recent, ministrul de externe francez Michel Barnier a acuzat Romania ca n-ar avea "reflexe europene".

Traian Basescu nu are emotii pentru referendumul din Franta

"Franta e unul dintre principalii nostri suporteri", a replicat domnul Basescu, dar nu ne place ca altcineva sa ne stabileasca politica externa.

El si-a repetat pledoaria privind importanta Marii Negre, adaugand ca Statele Unite sunt primele care urmaresc cu atentie ce se intampla in zona.

Pe de alta parte, presedintele roman a declarat ca intelege perfect ingrijorarea unor tari europene privind extinderea.

"Trebuie sa fim realisti", a spus dl Basescu, "cetatenii acestor tari se intreaba cat de mult trebuie sa plateasca extinderea din propriul buzunar".

In ajunul votului din Parlamentul European, deputatii conservatori din Germania si Franta au ridicat intrebari privind pachetul financiar de 44 miliarde de euro acordat Romaniei si Bulgariei.

Din 2009, Parlamentul European va avea un cuvant de spus privind nivelul subventiilor regionale pentru cele doua tari si, daca va fi adoptata constitutia europeana, si asupra subventiilor agricole.