In Parlament, PUR, PSD si PNL au depus separat cite un proiect de lege electorala. Toate au un numitor comun: vot uninominal, insa in viziuni diferite. Guvernul vrea ca o comisie parlamentara speciala sa „mixeze" proiectele.

Proiectul PNL prevede vot uninominal simplu pentru 50% din mandatele Senatului si Camerei si vot preferential pe lista pentru restul mandatelor. PSD vine cu vot uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin (vot similar celui pentru alegerea primarului – n.a.), pentru ocuparea tuturor mandatelor de la Senat si Camera Deputatilor.

Umanistii propun vot uninominal simplu pentru toate mandatele Senatului, vot uninominal simplu la Camera Deputatilor pentru un numar de mandate egal cu cel de la Senat si vot pe lista pentru celelalte mandate ale Camerei.

Daca in varianta de lege a liberalilor numarul senatorilor se reduce la 116 si al deputatilor la 240, variantele PSD si PUR nu prevad nici o reducere a numarului parlamentarilor. PNL prevede constituirea a 8 circumscriptii electorale (arondate celor 8 regiuni economice de dezvoltare), impartite la rindul lor in mai multe colegii electorale.

Celelalte doua proiecte nu fac referire la colegii electorale – denumire universala cind este vorba despre vot uninominal – fiecare judet reprezentind cite o circumscriptie.

PSD si PUR vor gratuitate pe audiovizual

Liberalii au inserat in proiectul lor o serie de prevederi care elimina posibilitatea reeditarii „turismului electoral". Astfel, pe listele suplimentare nu pot vota decit cetatenii din localitatea arondata sectiei de votare in care domiciliaza, a caror inscriere pe lista permanenta a fost omisa de autoritati.

Proiectul PSD da voie cetatenilor care nu se afla in localitatea de domiciliu sa voteze in orice sectie de votare din orice localitate a circumscriptiei din care fac parte. Varianta umanista – in fapt un proiect de modificare a legislatiei actuale – nu opereaza vreo schimbare majora la capitolul liste electorale.

In ceea ce priveste accesul partidelor si aliantelor politice in media audiovizuale, PNL a fost lasat „in offside" de celelalte doua formatiuni politice. La liberali exista gratuitate doar la posturile publice de radio si televiziune si numai pentru partidele parlamentare. In rest, toata lumea plateste.

In proiectele PSD si PUR se mentin prevederile actualei legi, care acorda gratuitate tuturor competitorilor electorali la toate mass-media audiovizuale.

Miron Mitrea este pesimist

Vicepresedintele PSD, Miron Mitrea, a declarat simbata ca este sceptic in ceea ce priveste introducerea votului uninominal. „Nu o sa se reuseasca introducerea votului uninominal. PPRM si UDMR s-au declarat impotriva si nici la noi nu sint multi incintati de votul uninominal", a precizat Mitrea.

Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a precizat ieri pentru „Cotidianul" ca „din cele trei proiecte, o comisie parlamentara speciala va elabora o varianta viabila pentru alegerile parlamentare", iar Daniela Popa, vicepresedinta a PUR, ne-a spus: „Din cele trei proiecte, sa cistige cel care e mai bun si care are sustinere publica, cu amendamentele de rigoare."

Spre deosebire de PNL si PUR, PSD nu agreeaza constituirea unei comisii speciale.