Cea mai ieftina varianta de acces la telefonia 3G costa doar sapte dolari pe luna si include trei ore si 33 de minute de convorbiri in sistemul videotelefoniei.

Pana ieri, priveam telefonia 3G ca pe serviciu de lux. In Romania insa, cea mai ieftina varianta de acces la serviciile 3G costa doar 7 dolari pe luna si include 3 ore si 33 de minute de convorbiri in sistemul videotelefonie. Toate acestea vor fi disponibile de la 25 aprilie.

Mult-asteptata lansare a telefoniei de generatia a treia (3G) in Romania s-a intamplat ieri. Connex a prezentat tarifele si acoperirea pentru noul serviciu.

Din 25 aprilie, vom avea acces direct de pe telefonul mobil la servicii de videoconferinta, Internet de mare viteza si transmisii de televiziune in direct. In plus, vom putea descarca si stoca pe telefoane muzica, videoclipuri sau filmulete.

Pentru inceput, reteaua 3G va fi disponibila in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova, Ploiesti si pe DN 1, intre Bucuresti si Brasov.

PRETURI. In mod surprinzator, tarifele nu sunt exorbitante. Exista o oferta promotionala, valabila pana la 27 mai 2005, prin care poti alege cel mai ieftin abonament Connex (care costa 4 dolari), adaugi la el 3 dolari si ai acces la pachetul de baza de servicii 3G. Daca ai deja un abonament la Connex, e suficient sa platesti 3 dolari in plus si ai acces la serviciile 3G.

Oferta include 3 ore si 33 de minute de videotelefonie, trafic de date de 33 MB la o viteza de pana la 384 kilobiti pe secunda (kbps) si 33 de mesaje MMS.

Exista si o varianta de abonament de 33 de dolari pe luna, care ofera in plus 4 ore si 33 de minute de convorbiri obisnuite (fara conexiune video). Minutele de videotelefonie vorbite suplimentar se taxeaza cu echivalentul a 0,2 dolari, pentru ambele va-riante de abonament.

De asemenea, minutele de videotelefonie incluse in cele doua pachete descrise mai sus pot fi consumate doar in reteaua 3G, ne-a explicat Ioan Demeter, directorul Diviziei 3G a Connex.

TELEFOANE. Chiar daca preturile serviciilor 3G nu sunt tocmai piperate, telefoanele compatibile 3G sunt destul de scumpe. Exista cinci modele oferite de Connex: Motorola V975, Nokia 6630, Nokia 6680, SonyEricsson Z800 si Samsung 130. Cel mai ieftin dintre ele costa 222 de dolari, iar cel mai scump ajunge la 363 de dolari – preturi subventionate pentru abonamentele 3G.

Fara conectare, modelele sunt mai scumpe cu aproximativ 150 de dolari. Pe viitor, reteaua 3G va fi extinsa si in alte orase, in functie de cerintele clientilor, spun reprezentantii Connex.

INAUGURARE

Prima videoconvorbire in reteaua UMTS (lasand la o parte testele din toamna anului trecut) i-a avut ca protagonisti pe presedintele Traian Basescu, aflat la Cotroceni, si ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy. "Introducerea telefoniei 3G este un pas mare inainte pentru tara noastra, in domeniul telecomunicatiilor.

Asemenea evenimente arata ca Romania poate fi performanta atata timp cat asigura conditii pentru dezvoltarea firmelor private", a declarat seful statului. S-au semnat acorduri de roaming pentru serviciile 3G cu operatori din Austria, Germania, Elvetia, Italia si Portugalia.

CRISTIAN IONITA, ALEXANDRU RADESCU