Constantina Dita-Tomescu a incheiat cursa de la Londra in 2 ore 22 de minute si 50 de secunde, imbunatatind cu 4 secunde recordul national al Romaniei, detinut de Lidia Simon.

Maratonul londonez a fost dominat de la bun inceput de britanica Paula Radcliffe, detinatoare a recordului mondial al probei si favorita multimilor care s-au adunat de-a lungul celor 42 de km ai cursei.

Paula Radcliffe a impus chiar de la start un ritm agresiv, de aproape 18 km/h, desprinzandu-se la mare distanta de restul plutonului.

Ea a incheiat maratonul in 2 ore 17 minute si 42 de secunde, adica un avans de 5 minute fata de Constantina Dita-Tomescu.

Dita a alergat o cursa tactica, petrecand aproape jumatate din traseu pe locul 4, in spatele britanicei Paula Radcliffe si a doua atlete din Kenya - Susan Chepkemei si Margaret Okayo.

Acestea au cedat insa pe parcurs, nereusind sa reziste ritmului impus de lidera Paula Radcliffe.

Constantina Dita-Tomescu a trecut pe locul doi, desprinzandu-se pana la finis la o distanta de mai bine de un minut de ocupanta locului trei.

Ea si-a imbunatatit cu 4 minute performanta de anul trecut, cand a trecut linia de sosire pe locul al treilea.

Constantina Dita-Tomescu are 35 de ani si este considerata una dintre cele mai bune alergatoare de maraton din lume.

Inaintea maratonului din Londra, editia 2005, ea ocupa locul doi in clasamentul mondial al probei, intocmit de Federatia Internationala de Atletism.

Anul trecut, in luna octombrie, Constantina Dita-Tomescu a castigat maratonul din Chicago, in 2 ore 23 de minute si 45 de secunde.