Omar Hayssam - arestat preventiv pentru infractiuni economice si suspectat ca ar avea legatura cu rapirea jurnalistilor romani in Irak - si-a satisfacut stagiul militar in Romania, pe cand avea 37 de ani.

Potrivit Mediafax, surse din cadrul Ministerului Apararii Nationale au declarat ca Hayssam - cu cetatenie romana si siriana - si-a satisfacut stagiul militar in perioada noiembrie 1999 - mai 2000, intr-o unitate de genisti din Capitala.

La acel moment, prevederile legale (Constitutia din 1991 si Legea 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare) stipulau ca limita maxima de varsta pana la care cetatenii romani pot fi chemati pentru indeplinirea serviciului militar in termen de 35 de ani.

La momentul incorporarii, Hayssam - nascut in martie 1963 - avea 36 de ani si opt luni. "El a cerut sa fie incorporat si, probabil, in cazul lui s-a facut o exceptie", au adaugat sursele citate. Hayssam a fost incorporat intr-o unitate de genisti din Bucuresti si, la finalul stagiului militar, avea gradul de caporal, au aratat sursele citate.

Fiind absolvent al unei facultati, a efectuat un stagiu militar cu termen redus, respectiv de sase luni.

Sirianul a trecut testul psihologic

Potrivit procedurii, inainte de incorporare, tinerii sunt incadrati intr-una din cele trei categorii de arme, in raport de nivelul de inteligenta. "Grupa zero - care presupune cel mai ridicat nivel de inteligenta - include parasutisti si vanatori de munte ori militari pentru Serviciul Roman de Informatii. La polul opus se afla, printre altii, si genistii", au precizat sursele citate.

Sursele citate au precizat ca incadrarea recrutilor in aceste trei grupe nu are legatura cu fisa lor psihologica. Pe de alta parte, in cazul in care Hayssam ar fi suferit de vreo problema psihica ori afectiva in momentul incorporarii, "este posibil ca acestea sa nu fi fost depistate la un simplu control psihologic", au afirmat aceleasi surse.

Sirianul ar suferi inca din anul 1981 de tulburare schizofrenica afectiva cu episod depresiv paranoid, el fiind spitalizat in repetate randuri. Potrivit unor surse medicale, sirianul a fost de mai multe ori spitalizat in Romania, Marea Britanie si Siria, el avand la activ mai multe tentative de sinucidere, fapt consemnat in dosarul lui medical.

Ultima oara a fost internat in perioada 3-28 martie, la spitalul de neuropsihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti, fiind externat in ziua in care au fost rapiti in Irak cei trei jurnalisti romani si ghidul lor - cetatean irakiano-americano-roman Mohamad Munaf, prieten al lui Hayssam si cel care a finantat plecarea lor in Irak.