Acum o saptamana, intr-un interviu la PRO TV, Miron Cozma dadea de inteles ca s-a impacat cu Marinela Nitu. Contactata de Libertatea, cantareata, aflata in SUA, confirma reluarea relatiei, chiar daca de la distanta, cu cel pe care, ne marturisea ea la un moment dat, l-a iubit "asa cum n-am iubit vreun alt barbat". O dragoste care dureaza de sapte ani si care a inceput in cel mai mare secret...

Liderul minerilor a fost cel care a spulberat valul de barfe si zvonuri care ii invaluia, declarandu-si public iubirea pentru ea. Socul a venit in 2001: Miron a anuntat-o pe Marinela ca isi doreste alt tip de femeie. S-au despartit... O decizie pe care se pare ca amandoi au regretat-o din tot sufletul. Libertatea: Pe aici se aude ca te-ai impacat cu Miron...

Marinela Nitu: Da, sigur ca ne-am impacat. Acum vorbiti des la telefon? Nu, din pacate. Vorbim foarte rar, nu are posibilitatea sa ma sune mai des.

De la rearestarea lui m-a sunat de doua ori. De fiecare data nu am apucat sa spunem multe, ca s-a si terminat cartela. Si ce-ti spune cand te suna? Incearca sa ma linisteasca, ma roaga sa nu-mi fac griji pentru el, ca e totul OK.

Mi-a spus ca ceea ce i s-a intamplat - eliberarea lui si rearestarea dupa numai 24 de ore - a fost o nedreptate uriasa. Se tot vorbeste de tratamentul preferential de care a beneficiat el in inchisoare... (revoltata) Care tratament preferential?! O masa de plastic, niste scaune murdare si roase... Nu are apa calda, de-si incalzeste apa intr-un bidonas cu un termoplonjor...

El, care e un barbat atat de curat! Asta se poate numi tratament preferential?!!! Esti tare suparata... Normal ca sunt. El a facut atatea lucruri frumoase in puscarie! Ca de exemplu?

A organizat manifestari in care a implicat alti detinuti: minicampionate de fotbal, de tenis, pentru ca lui ii place sportul. Dar a facut-o pentru ca asa dorea el, nu ca sa obtina favoruri.

Ii ajuta tot timpul pe cei din jurul lui, atat cat poate. Isi imparte mancarea cu cei din jur, e un om foarte generos, sa stii... Ceilalti detinuti apeleaza la el si il roaga sa-i ajute sa scrie scrisori pentru mamele lor, poezii pentru iubitele lor. Ti-a spus el? Da, si era fericit cand imi povestea.

Pentru ca el are alte preocupari - scrie, citeste -, nu sta sa-si faca planuri cum sa fie mai presus de ceilalti. Miron e un barbat cu totul si cu totul deosebit, inteligent, tocmai de aceea are nevoie de spatiul lui... Ca sa aiba liniste! Or el nu are nimic din toate astea. Gardienii ar trebui sa aiba grija de el, pentru ca Miron nu e un om obisnuit, e unic.

Stiu ca lucrurile acestea il afecteaza profund. Ma intreb cum de rezista. El e un barbat puternic din punct de vedere fizic, dar atat de sensibil in interior.

Cand intentionezi sa te intorci in tara, sa-l vizitezi la inchisoare? Eu sper ca pana vin eu el sa fie liber. Ma rog la Dumnezeu sa ne revedem in libertate. Nu stiu cand ma intorc.

Ce pregatesc aici, la Los Angeles, va fi o surpriza pentru toata lumea, inclusiv pentru Miron. Nu vreau sa intrerup aici pentru ca in SUA iti ia timp sa construiesti ceva. Cand vorbesti cu el, va faceti planuri de viitor impreuna? Nu, nu avem timp sa discutam atatea.

Dar eu cred ca nici nu e nevoie, pentru ca intre noi doi a fost si este o relatie speciala, spirituala, care nu are neaparat nevoie sa fie transpusa in cuvinte.

"Luceafarul" cere statului despagubiri de 5 milioane euro Condamnat in 1999 la 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii in stat, Miron Cozma a fost gratiat de fostul presedinte Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004.

Pus imediat in libertate, a parasit Rahova cu destinatia Timisoara. Dupa cateva ore, "luceafarul huilei" a fost rearestat, iar procurorii au sustinut atunci ca Miron Cozma e anchetat in dosarul fratilor Camataru.

Pentru evitarea legaturilor din puscaria Rahova, unde presa a semnalat ca era tratat preferential, Cozma a fost expulzat la penitenciarul de maxima siguranta de la Craiova.

Plimbat intre puscarie si instantele de judecata din Capitala, simbolul minerilor din Valea Jiului a devenit in cateva luni umbra marelui razboinic din anii ’90.

Totusi, el a avut puterea sa ceara despagubiri statului de 5 milioane de euro. Acum a fost transferat iar la Rahova, dar din cauza lui a fost schimbat si directorul inchisorii.

Articol de: Ana Nita, Claudiu Valimareanu