Echipa lui Adriean Videanu a plasat in Bucuresti panouri cu cea mai neinspirata campanie publicitara. Pe unele, candidatul spunea "Vin imediat!" si aparea cu mainile ridicate si palmele spre interlocutor, exact ca un om care are de rezolvat mai intai o problema cu adevarat presanta.

Pe altele nu mai conta cum aparea, deoarece era prezentat drept cel "Care face", ceea ce nu te putea duce cu gandul decat la banuita problema presanta. In comparatie, campania lui Marean Vanghelie parea o capodopera de pragmatism si seriozitate. Ca nu i-a folosit la nimic este cu totul altceva.

Iata ca Adriean Videanu si-a indeplinit primul angajament si a venit din primul tur in scaunul de primar general al capitalei. Marea majoritate a analistilor si comentatorilor apreciaza ca el a beneficiat de valul de popularitate pe care pluteste Alianta D.A. dupa alegerile legislative.

In fond, actualul primar fusese un anonim pe scena politica si nu se afirmase, pana in decembrie trecut, decat prin faptul ca nu parea a sti prea bine ce vrea.

Isi daduse demisia din parlament in 2003, declarand ca prefera afacerile politicii, dar revenise in forul legislativ dupa nici un an si jumatate, cedand altora administrarea afacerilor.

Consecvent in inconsecventa, proaspat ajuns in primul plan al atentiei generale ca ministru de stat si negociator-sef cu FMI, anunta ca iar isi doreste altceva si candida la primarie!

Aparitia lui Adriean Videanu ca gospodar-sef in Bucuresti apare mai degraba ca un rezultat al conjuncturii, nu al unei proprii strategii de partid sau de alianta.

De fapt, exista o strategie de partid care a avut rolul determinant, dar ea apartine… PSD-ului! Este vorba despre strategia de-a dreptul dezastruoasa adoptata de fostul partid de guvernamant fata de fostul primar al capitalei.

I-au fost demolate cu sarg toate proiectele majore, desi nu puteau fi realizate decat prin legi adoptate de un parlament in care PSD era majoritar si partidul ar fi putut sa-si aroge meritele in masura cel putin egala.

Ca urmare a acestui fapt, dar si a nesfarsitului sir de acuzatii care i-au fost aduse, niciuna probata pana la capat, Traian Basescu a putut juca cel mai simplu rol: acela al victimei inocente. Din acuzat, a putut deveni chiar acuzator, dand vina pe PSD (cu toti primarii sai de sector) pentru lipsa de rezultate a mandatului.

Circul incredibil cu consiliul general dizolvat de guvern, dar care a functionat pana la capat, i-a folosit si el de minune. Cu o abilitate iesita din comun, a zgandarit orgolii ale rivalilor politici, punctele lor cele mai sensibile, generand reactii pe care le-a prezentat imediat drept noi sicane si bete-n roate.

Smuls neinspirat de partid din mediul in care dadea randament maxim, Mircea Geoana nu a putut decat sa-i ofere lui Basescu ce nu avusese: victorie din primul tur, plus consiliu general.

Finalul a incununat opera: Traian Basescu, din preaplinul sau, a aruncat imaginea victimei inocente a PSD -ului si asupra lui Theodor Stolojan la retragerea acestuia din campania pentru Cotroceni si a devenit marele castigator pe toate planurile. Uns presedinte, si-a infiintat guvern si si-a numit, practic, succesor la primarie.

Nu e de asteptat ca Adriean Videanu sa multumeasca PSD-ului pentru fotoliul de primar, desi ar avea toate motivele.

Ar fi, insa, de asteptat sa-si onoreze si a doua promisiune din campanie, adica sa faca! In primul rand, orasul este intr-o stare jalnica, nefiind nimic de adaugat la cele vazute de toti si scrise de editorialisti de renume: cele mai mici semne de imbunatatire vor fi primite cu entuziasm.

In al doilea rand, primarul general Videanu are multe atuuri, de care nici macar n-a trebuit sa se foloseasca in campanie. Este mult mai bun ca manager decat ca politician, iar in Bucuresti este nevoie de un administrator cu mult profesionalism si stiinta de carte. Este tanar, cu o imagine care inspira incredere si are putere de munca.

Si nu trebuie uitat ca, spre deosebire de predecesorii sai, vine bogat "de-a gata" la primarie (asta nu inseamna ca, prin simetrie, ar trebui sa plece sarac), deci se poate concentra si pe treburile obstei.

Daca o va face si nu se va multumi sa creada de pe acum ca-i va urma lui Traian Basescu doar prin inertie, bucurestenii vor avea prima oara de castigat. Si nici macar nu conteaza cui vor trebui sa-i multumeasca…