Surle si trambite. S-a lansat primul serviciu de televiziune digitala din Romania. Digi TV, o noua oferta a companiei RCS, a fost lansat cu un succes remarcabil. Atat de mare a fost efectul asupra pietei, incat societatea de cablu romaneasca nu mai face fata comenzilor, fiind sufocata de cereri.

Aplicatia (un kit care include un decodor si o antena ce pot fi inchiriate pentru o suma initiala de 105 dolari si un abonament lunar cuprins intre 5,25 si 6,95 de dolari, in functie de pachetele de programe alese) reprezinta o adevarata mana cereasca pentru cei care nu aveau pana acum acces la retelele de cablu.

"Am incheiat contracte pentru 30.000 de decodoare care s-au epuizat foarte repede. Dar cererea este imensa in acest moment. De cand am lansat serviciul, avem o cerere continua si constanta.

Din pacate, cei care asteapta depasesc cu mult 50% din posibilitatea noastra de a livra decodoare", explica Ionut Tarcea, director de marketing RDS si RCS, care este insa convins ca situatia se va rezolva curand.

Rata de penetrare la numarul de gospodarii cu cablu era de 55% anul trecut. La oras, rata este de aproximativ 75%. Iar Digi TV a aparut intr-un moment oportun pentru cei care vor televiziune acasa si nu au posibilitatea de a se conecta la o retea de cablu.

Echipamentul este solutia momentului pentru zonele rurale, unde companiile de cablu nu sunt suficient de dezvoltate, astfel incat toti cei care nu erau conectati la cablu s-au inghesuit sa inchirieze un chit de la RCS.

Decodoarele vin tocmai din Coreea

Teoretic, un amator de chit Digi TV merge la unul dintre dealerii autorizati de RCS pentru a cumpara pachetul care il intereseaza. Odata incheiat contractul, acesta primeste o antena, un decodor si un "smart card" care este activat pentru sapte zile, timp in care clientul trebuie sa-si instaleze echipamentul acasa.

Totusi, in contract nu este stipulat un numar de zile in care compania este obligata sa livreze echipamentele, asa cum se intampla in cazul contractelor pentru furnizare de Internet ale aceleiasi companii.

Dat fiind numarul mare de solicitari, doritorul se vede insa nevoit sa incheie contractul pentru Digi TV, dupa care asteapta linistit ca echipamentele sa-i fie livrate prin posta sau direct, atunci cand vor fi disponibile.

"Noi importam decodoarele din Coreea. Daca pana acum procesul dura cateva saptamani, am mai rezolvat o parte din aceste probleme. Normal, la inceput nu am stiut la ce sa ne asteptam. Initial am comandat 5.000 de aparate, care s-au dat ca painea calda.

Am mai cerut 5.000, epuizate la fel de repede. |n fine, am importat inca 20.000 de bucati. Nici acestea nu au fost suficiente pentru a satisface cererea", explica Ionut Tarcea.

In afara faptului ca echipamentul respectiv poate fi montat oriunde in tara, lasand astfel libertatea fiecarui client sa aleaga locatia in care doreste sa vizioneze unul dintre cele 42 de canale livrate "la pachet", Digi TV mai are cateva mici secrete de descoperit.

Noua tehnologie, odata dezvoltata de RCS, va fi capabila sa transmita imaginile insotite de un sunet Dolby Surround, iar la pachetele de canale TV se pot adauga in viitor si diferite jocuri care va vor putea delecta in fata televizorului.

Cablistii mici fura semnalul

Toate aceste avantaje au fost "mirosite" si de sutele de companii de cablu din zonele rurale. Acestea au reusit sa cableze cateva comune si livreaza semnal pentru 500-1.000 de gospodarii.

Daca pana la aparitia Digi TV aceste mici companii de cablu trebuiau sa se descurce cu un pachet de 10-15 televiziuni livrate, noile posibilitati de la RCS au tulburat definitiv apele afaceristilor rurali.

Oferta acestora era conditionata de faptul ca trebuiau sa achite o taxa de aproximativ 800 de euro pentru cartela ce le confera dreptul de a retransmite un canal TV. |n conditiile in care trebuie sa achite aceasta suma pentru cel putin 10 canale TV, la care se adauga un abonament lunar, oferta RCS este mai mult decat sufocanta.

Pentru a supravietui, foarte multi proprietari de retele de cablu mici au incheiat contracte pentru echipamentele Digi TV, pe care le monteaza la statiile proprii si retransmit astfel peste 40 de canale TV fara a mai achita diferitele taxe de retransmisie televiziunilor.

"Avem deja cinci sesizari in acest sens. Nu este insa problema noastra, ci a Consiliului National al Audiovizualului. Este drept, firmele de cablu care procedeaza in acest mod fac concurenta neloiala, dar situatia se va rezolva pentru ca in contract se stipuleaza clar ca un proprietar de Digi TV nu are voie sa retransmita sau sa inchirieze echipamentul", ne lamureste Ionut Tarcea.

Cum functioneaza Digi TV?

RCS dispune de o legatura prin fibra optica cu toate televiziunile locale, in acest mod semnalul transmis de la companie fiind de o calitate foarte buna. Televiziunile straine sunt preluate prin satelit, iar semnalul este "encodat", adica digitalizat.

Imaginile video astfel "prelucrate" sunt transmise catre satelitul Intelsat, la care RCS are o banda rezervata si care, la randul lui, le retransmite catre o mare parte din Europa. Utilizatorul, cu antena sa ori cu antena primita de la RCS, poate recepta acest semnal daca are decodorul contractat.

Echipamentul livrat de RCS este dotat si cu o telecomanda pentru utilizarea receiverului. Astfel, televizorul devine un simplu monitor, singura lui functie fiind de a reda semnalul captat prin Digi TV.

Vasile Damian