Populistul Joerg Haider a fost ales, cu o "unanimitate deplina", tipica partidelor totalitare, presedinte al noii formatii de extrema-dreapta Alianta pentru Viitorul Austriei (BZOe), rezultata in urma scindarii Partidului Libertatii (FPOe).

Inca de pe la mijlocul lunii trecute, Haider, care se retrasese strategic de la carma Partidului Libertatii, inlaturase aripa nationalista si pangermana care ii succedase, dar nu reusise sa ralieze in jurul sau majoritatea partidului, puternic zdruncinat ca urmare a reculurilor electorale din ultimii ani (in prezent, fiind creditat cu numai 8 la suta din intentiile de vot, fata de 27 la suta cat

inregistrase in alegerile din 1999). Intre timp, liderul populist a izbutit sa atraga de partea sa noua din cei 18 deputati ai FPOe, in vreme ce sapte au ramas la vechiul partid, iar doi sunt inca indecisi. Acest nou raport de forte i-a permis sa treaca la congresul de constituire a Aliantei, ceea ce a consfintit scindarea.

In discursul sau de investitura, Haider a declarat ca Alianta va lupta impotriva globalizarii si a somajului si pentru crearea de noi locuri de munca.

Comentand situatia nou-creata, politologul austriac Anton Pelinka considera ca, desi si-a mai moderat discursul in ultimii ani, Haider nu a renuntat la nostalgia fata de perioada nazista si ca "va pastra in continuare miasma grajdului de unde provine".

La randul sau, cotidianul "De Standard" sustine ca, in urma ultimelor evolutii, guvernul de coalitie, condus de conservatorul Wolfgang Schuessel, din care face parte si extrema-dreapta, este slabit intr-o perioada delicata, cand mai sunt doar noua luni pana la preluarea de catre Austria a presedintiei Uniunii Europene.