Nationalistii au iesit invingatori in alegerile din regiunea basca spaniola dar planurile de autonomie le-au fost zadarnicite de faptul ca alegatorii nu le-au acordat majoritatea absoluta in adunarea regionala.

Coalitia moderata aflata la putere, condusa de Partidul Nationalist Basc a obtinut 29 din cele 75 de mandate, adica in jur de 38% din voturi.

Formatiunea a pierdut patru din mandatele pe care le castigase in 2001 in vreme ce candidatii sustinuti de un partid pro-independenta, scos in afara legii, au inregistrat o victorie surprinzatoare, obtinand noua mandate.

Pe locul patru in alegeri a iesit Partidul Comunist basc, format recent.

O alegere dificila

Partidul Nationalist Basc, condus de Juan Jose Ibarretxe, spera ca o victorie clara in alegeri va forta guvernul spaniol sa negocieze pe tema unui referendum privind o mai mare autonomie a regiunii basce si dreptul de a se desprinde de Spania.

Formatiunea lui Juan Jose Ibarretxe doreste introducerea cetateniei basce, un sistem de justitie autonom, un cod penal separat si reprezentare directa a bascilor la adunarile Uniunii Europene.

La inceputul anului, Parlamentul Spaniei a respins acest plan care, sustine Juan Jose Ibarretxe, este singura cale de a pune capat violentelor separatistilor basci.

Opinia publica in regiunea basca pare extrem de divizata.

Pe de o parte a votat cu Partidul Socialist Spaniol- care refuza sa discute macar despre o eventuala independenta a bascilor dar alegerile au adus voturi considerabile si extremistilor basci, hotarati sa se rupa de Spania si care nu au criticat folosirea violentei ca mjloc de atingere a acestui scop.

Iar singurele aliante posibile in acest moment se arata foarte delicate.

Daca se aliaza cu extremistii, Partidul Nationalist risca sa isi strice reputatia politica.

Pe de alta parte, daca se aliaza cu Partidul Socialist, ar trebui sa renunte la planurile de independenta in viitorul apropiat.

Gruparea armata separatista basca ETA, considerata responsabila pentru moartea a peste 800 de persoane in ultimii 40 de ani, este inca activa, chiar daca reteaua a fost slabita in urma arestarii mai multor lideri.