PSD se pregateste pentru cea mai importanta saptamana de dupa perioada electorala.

Este saptamana in care va avea loc Congresul partidului, o etapa in procesul de clarificare a relatiilor de putere interne, anticipata de numeroase frictiuni intre liderii diverselor factiuni.

In pregatirea Congresului, multi dintre acestia si-au testat capacitatile politice in alegerile din organizatiile locale.

Alegerile din organizatiile judetene ale PSD au confirmat in functii multe din numele controversate din fostul partid de guvernamant.

In unele cazuri a avut loc o reintoarcere pe pozitii de forta a unora dintre liderii care se retrasesera anul trecut din cauza problemelor de imagine.

Pro si contra Iliescu

Singurul lider de filiala care l-a atacat pe Ion Iliescu inaintea Congresului din aceasta saptamana a fost Ioan Rus, reales seful organizatiei Cluj a partidului.

Acesta s-a aratat nemultumit ca reforma PSD n-a inceput acum, ci a fost amanata inca doi ani, atunci cand va fi organizat un nou congres, acuzand ceea ce el a numit "tragerea de timp" practicata de Ion Iliescu.

Ioan Rus le-a luat apararea colegilor sai de la filialele din Ardeal care au propus un proiect de reforma a partidului si care ar fi fost sanctionati pentru asta.

"Daca o sa continuam sa ii blamam pe cei care au vorbit primii de schimbare sau si ii consideram tradatori, atunci poate o parte dintre ei se vor satura sa predice in pustiu".

"Dupa declaratia si proiectul celor 14 organizatii din Cluj, colegii din acele organizatii au fost marginalizati perfect, nici unul nu a ajuns seful vreunei comisii sau structuri importante din Parlament"- a declarat Ioan Rus.

El a dat exemplul lui Vasile Puscas, negociator al Romaniei cu UE, care nu conduce nici o comisie parlamentara de integrare in Uniunea Europeana.

Insa presedintele PSD, Adrian Nastase, nu l-a sustinut pe Ioan Rus in criticile la adresa lui Ion Iliescu.

Argumentul lui Adrian Nastase a fost ca Ion Iliescu si electoratul sau ar aduce beneficii partidului si ca, oricum, ar avea o mare autoritate in PSD.

Reconfirmarea unor nume controversate

La Vrancea, odata cu realegerea lui Marian Oprisan ca sef al filialei judetene, s-a decis sustinerea lui Ion Iliescu pentru postul de presedinte al PSD si a lui Miron Mitrea pentru functia de secretar general.

La Prahova insa a fost ales Marian Saniuta, fost ministru de interne in guvernul Nastase.

La Alba, fostul prefect Ioan Rus (nici o legatura cu liderul filialei Cluj) a revenit spectaculos dupa ce a trebuit sa-si dea demisia de la conducerea organizatiei judetene acum doi ani, cand cazuse in dizgratia sefilor de atunci ai partidului.

La Mures a castigat din nou Ovidiu Natea, care s-a impus in fata lui Pavel Todoran, fostul lider al centralei sindicale CNSLR Fratia, venit in partid pe filiera Miron Mitrea pe vremea cand relatiile acestuia cu Adrian Nastase erau mai bune.

Alti sefi din "tabara Iliescu" sunt lideri vechi de filiale, Ion Solcanu la Iasi, Doru Ioan Taracila la Calarasi, Vasile Ion la Buzau, sau Dan Ioan Popescu la Bucuresti.

Cifrele arata ca din 42 de filiale de partid, 31 de lideri au fost reconfirmati.

Printre ei, nume contestate-Viorel Hrebenciuc la Bacau sau Mihai Bar la Bihor, acesta din urma exclus pe vremea lui Adrian Nastase.