Lupta pentru functii in PSD a intrat pe line dreapta, iar negocierile dintre lideri pentru sustineri conditionate devin tot mai intense. Oprescu, Ponta, Pascu si Dorneanu au fost primii care si-au depus ieri candidaturile pentru functiile de conducere. Iliescu si Nastase asteapta pina miercuri, la sedinta BEX.

Ion Iliescu nu va avea contracandidat pentru functia de presedinte al PSD. In schimb, Adrian Nastase va trebui sa se confrunte cu Sorin Oprescu pentru a doua functie ierarhica, cea de presedinte executiv. Timp de o saptamina, fostul premier a negociat cu Oprescu retragerea acestuia din competitie propunindu-i, la schimb, sustinerea pentru pastrarea functiei de vicepresedinte PSD.

In replica, Oprescu si-a depus ieri candidatura in cadrul Delegatiei Permanente a PSD.

Taracila vrea modificari de statut

Potrivit lui Taracila, la Congresul PSD de joi se va prezenta celor 1.500 de delegati din teritoriu o varianta modificata a Statutului partidului care propune noua ierarhie: presedinte, presedinte executiv, secretar general si sapte vicepresedinti. Taracila a recunoscut ca numarul viceliderilor poate sa creasca, la propunerea delegatilor.

O modificare importanta a Statutului consta in reducerea numarului de functii pe care le poate detine un lider. Daca acesta este presedinte de organizatie judeteana, el nu va mai putea candida pentru o functie centrala, fiind obligat sa opteze pentru una singura.

Sub incidenta conditionarii intra nume grele: Viorel Hrebenciuc, Nicolae Vacaroiu, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus, Ioan Talpes, Ion Solcanu etc. Taracila a recunoscut ieri ca propunerea nu prea are sanse sa fie votata de Congres.

Cabinele de vot, neagreate de Vacaroiu si Mihailescu

Ore in sir, ieri, la Delegatia Permanenta, liderii PSD s-au certat pe modalitatea de vot. Ponta a propus obligativitatea cabinelor de vot pentru ca delegatii sa aiba sansa votului secret, in contrapartida cu Serban Mihailescu si Nicolae Vacaroiu. In final, varianta Ponta a fost adoptata de liderii PSD, nemultumiti de faptul ca sint banuiti de intentia de fraudare a votului.

Negocierile secrete dintre liderii PSD pentru cucerirea functiilor centrale vor continua, la Baneasa, pina miercuri, cind cei interesati isi vor depune candidaturile. Printre ei se afla: Geoana, Vacaroiu, Mitrea, Hrebenciuc, D.I. Popescu, Titus Corlatean, M. Tanasescu, Ecaterina Andronescu, Ilie Sirbu etc.