Conducerea PSD a acceptat ieri ca votul de la Congres pentru alegerea noilor structuri de conducere sa fie secret, in cabine de vot special amenajate. In plus, termenul de depunere a candidaturii a fost devansat pina miine, depunerea dosarelor fiind posibila si in preziua congresului.

Conducerea PSD s-a concentrat ieri exclusiv asupra unor probleme legate de organizarea congresului, programat in intervalul 21-22 aprilie a.c., la Sala Palatului din Bucuresti. Delegatia Permanenta a stabilit ca alegerea noilor structuri de conducere se va face prin vot secret, delegatii la congres urmind sa-si exprime optiunile in cabine de vot special amenajate.

Decizia a fost luata dupa ce, la sfirsitul saptaminii trecute, vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca are informatii de la colegii de partid potrivit carora anumiti lideri se pregatesc sa influenteze votul de la Congres.

Inca se negociaza

Vicepresedintele PSD Doru Ioan Taracila a explicat insa ieri ca este nevoie de cabinele de vot pentru a da posibilitatea delegatilor sa aleaga prin vot secret presedintele, presedintele executiv, secretarul general si vicepresedintii partidului, asa cum s-a stabilit la ultima reuniune a Biroului Executiv Central.

Pina in momentul de fata, nu s-a stabilit numarul exact al vicepresedintilor, Doru Ioan Taracila precizind ca aceasta chestiune va fi transata la Congres. El a spus ca decizia de principiu este de reducere masiva a acestora, probabil vor fi cinci-sapte vicepresedinti.

Este insa posibil sa se recurga la o formula de noua, pentru ca femeile sa fie reprezentate in viitoarea conducere a partidului, cerinta a socialistilor europeni.

Depunerea candidaturilor

Cei care doresc sa intre in competitia pentru ocuparea unor functii de conducere vor trebui sa-si depuna candidatura la comisia pentru organizarea Congresului, care va fi condusa de deputatul Tudor Mohora. Dosarul unui candidat trebuie sa cuprinda declaratia de avere, cea de interese si o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca cel in cauza nu a colaborat cu fosta Securitate.

Termenul initial pentru depunerea candidaturilor expira ieri, insa Delegatia Permanenta a stabilit sa fie devansat pina miine. Pina ieri la prinz isi depusesera candidaturile pentru functiile de vicepresedinte doar Ioan Mircea Pascu si Valer Dorneanu.

Unii lideri ai partidului si-au reiterat intentia de a candida pentru functiile de conducere care vor fi alese la Congres: Adrian Nastase si Sorin Oprescu - pentru presedintia executiva a PSD, Miron Mitrea si Victor Ponta - pentru pozitia de secretar general.

Actualul purtator de cuvint al partidului, Titus Corlatean, a anuntat si el ca intentioneaza sa candideze pentru o functie de vicepresedinte.

Propunere-surpriza

Doru Ioan Taracila a dezvaluit ieri ca a depus o propunere de modificare a statutului PSD, prin care se interzice celor ce au fost alesi presedinti ai unor organizatii judetene sa candideze pentru o functie de conducere la nivel national. Daca va fi acceptata de Congres, aceasta modificare va bloca accesul unor lideri cu greutate ai partidului catre functiile de conducere la nivel national.

Este vorba de Ioan Rus (seful PSD Cluj), Dan Nica (Galati), Viorel Hrebenciuc (Bacau) sau Dan Ioan Popescu (Bucuresti).

In acest context, Doru Ioan Taracila a anuntat ca nu-si va depune candidatura pentru nici o functie la nivel central. In opinia sa, "nu este de dorit sa ocupe cineva doua functii de conducere pe anumite paliere, cum ar fi presedinte de organizatie judeteana si vicepresedinte".

Geoana, "dat de gol" de Hrebenciuc

Mircea Geoana a refuzat si ieri sa dea un raspuns transant in legatura cu functia pentru care va candida la congres. "Termenul de depunere a candidaturilor s-a mutat miercuri. Pina atunci toate optiunile sint deschise. Eu si alti colegi vom decide in citeva zile unde candidam. Eu m-am hotarit, dar trebuie sa discut cu colegii mei. Aveti rabdare.

Miercuri vom face anuntul oficial", a spus Mircea Geoana. Surse din partid ne-au declarat insa ca Mircea Geoana isi face zilele acestea un lobby puternic, in special printre presedintii de organizatii judetene, in vederea obtinerii sprijinului necesar pentru a candida la presedintia PSD impotriva lui Iliescu.

De altfel ieri, in sedinta grupului parlamentar PSD de la Camera Deputatilor, vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc, proaspat ales lider al organizatiei judetene Bacau, a deconspirat intentiile lui Geoana. "Am inteles ca Mircea (Mircea Geoana - n.r.) vrea sa candideze si el la presedintia partidului", le-a spus Hrebenciuc colegilor sai deputati, luindu-i prin surprindere pe acestia.

Candidaturi

• presedinte: Ion Iliescu

• presedinte executiv: Adrian Nastase, Sorin Oprescu

• secretar general: Miron Mitrea, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu*)

• vicepresedinte: Ilie Sarbu, Nicolae Vacaroiu, Ioan Rus, Corina Cretu, Cristian Diaconescu, Serban Nicolae, Mihai Tanasescu, Dan Mircea Popescu*), Titus Corlatean, Valer Dorneanu, Ioan Mircea Pascu, Dan Matei Agathon*), Dan Nica*).

*) candidatura neconfirmata oficial