Bugetele multor ministere vor fi reduse semnificativ prin rectificarea bugetara care va fi efectuata in urmatoarele zile, ca o masura necesara pentru a face fata unor constrangeri de natura economica, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, la un seminar privind dezvoltarea sistemelor informationale.

El a amintit ca, in 2004, pe fondul unui an agricol favorabil, a fost inregistrat un ritm "fabulos" de crestere economica, mai mare de opt procente din produsul intern brut, concomitent insa cu majorarea deficitului de cont curent, la peste 7,7% din PIB.

"Acest lucru ne ingrijoreaza si ne obliga la anumite ajustari care se vor reflecta prin diminuarea deficitului bugetar prognozat initial pentru 2005", a spus premierul. Tariceanu a aratat insa ca sectorului de cercetare-dezvoltare ii vor fi alocate fonduri suplimentare la rectificarea bugetului.

Potrivit declaratiilor anterioare ale ministrului Finantelor Publice, bugetul de stat rectificat va lua in calcul o crestere economica de aproape 6%, chiar daca primele negocieri cu Fondul Monetar International s-au purtat pornind de la un nivel de 5,2-5,3%. De asemenea, reprezentantii FMI sustin un nivel al deficitului bugetar de cel mult 0,5% din PIB, fata de 1,2% anul trecut.

Autoritatile romane vizeaza insa un nivel de 0,7% din PIB.