Cabinetul Tariceanu intentioneaza sa reautorizeze Parcul Industrial care moseste activele fabricii de camioane, astfel incit sa-l scoata din societatea de administrare pe multimiliardarul Ioan Neculaie, care este acum stapin pe 80% dintre actiuni.

Guvernul vrea sa faca schimbari esentiale legate de starea actuala a fostei uzine de autocamioane Roman Brasov, detinuta practic in acest moment de omul de afaceri Ioan Neculaie, potrivit unor surse apropiate Palatului Victoria.

In acest sens, dosarul „Parcul Industrial Roman" se afla pe masa de lucru a Cabinetului Tariceanu, impreuna cu un raport de control al Agentiei Nationale de Control, care a constatat mai multe nereguli, printre care „preluarea nelegala" de catre omul de afaceri Ioan Neculaie a societatii Pro Roman.

Cum a ajuns Neculaie majoritar

In 2004, printr-o hotarire a guvernului Nastase, se constituia Societatea Comerciala Pro Roman care avea ca scop administrarea Parcului Industrial Roman, adica a intregii platforme a uzinei de autocamioane. La Pro Roman cei mai importanti actionari erau Asociatia Pro Brasov (cu 80%) si firma indoneziana Pesaka Astana, care a cumparat de la stat o parte dintre activele uzinei de camioane.

Printre actionarii Pro Roman se numarau mai multi membri PSD si omul de afaceri Ioan Neculaie. Actionarii Pro Brasov nu au putut sa stringa 1,6 miliarde de lei pentru a infiinta Pro Roman, firma de administrare a Parcului Industrial Roman. Ioan Neculaie s-a oferit sa-i imprumute pe partenerii sai.

Numai ca Asociatia n-a rambursat la timp suma imprumutata de la Ioan Neculaie, iar acesta s-a inregistrat la Registrul Comertului ca actionar unic la Pro Roman, detinind la ora actuala 80% dintre actiunile Parcului Industrial. Ulterior, Asociatia Pro Roman l-a dat in judecata pe Ioan Neculaie, contestind preluarea pachetului majoritar de actiuni. Si Neculaie a deschis un proces.

Intre Pro Brasov si omul de afaceri exista acum trei procese pe rol pentru paternitatea actiunilor.

Asocierea s-a facut pe linga lege

Regimul parcurilor industriale spune ca acestea se bazeaza pe asocierea intre autoritatile administratiei publice locale, agentii economici, institutele de cercetare-dezvoltare si/sau alti parteneri interesati, si ca aceasta societate nou formata administreaza Parcul Industrial.

Nici un agent economic actionar nu poate detine controlul asupra societatii de administrare, in mod direct sau indirect.

In acest moment, administratia publica locala nu este insa reprezentata in Pro Roman, iar Neculaie are 80%. Ceea ce inseamna ca legea s-a incalcat de doua ori.

Ce se schimba la Pro Roman

Iata cam ce intentioneaza autoritatile sa schimbe pe platforma brasoveana: Anularea Ordinului Ministerului Administratiei si Internelor nr. 255/2004, prin care a fost acordat titlul de „Parc Industrial" societatii Pro Roman SA; modificarea prevederilor articolului din Hotarirea de Guvern nr.

24/ 2004, privind structura actionariatului societatii Pro Roman prin atragerea in aceasta structura a autoritatilor publice locale; reglementarea completa a statutului asocierii in participatiune, precum si eliminarea posibilitatii ca un actionar sa detina controlul asupra societatii administrator in mod direct sau indirect; anularea inregistrarii la Registrul Actionarilor a societatii Pro Roman

si revenirea la situatia initiala, avind in vedere valoarea platii efectuate de Asociatia Pro Brasov; continuarea cercetarii de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a lui Ioan Neculaie, pentru unele fapte de natura penala.