Deja prima zi a grevei postasilor din Romania a inceput sa produca usoare tulburari sociale. Astfel, la Oficiul Postal nr. 129 din C. Giulesti, un barbat la vreo 50 de ani a cedat psihic la auzul acestei vesti si a lovit cu propria sa umbrela in geamul oficiului. Luat la intrebari de catre politisti, acesta a raspuns ca "n-a facut-o intentionat".

Situatia de la acel oficiu nu s-a repetat si la celelalte oficii din Capitala, dar atmosfera generala a fost extrem de incarcata. La Oficiul Postal nr. 1, de pe strada Matei Millo, sub deplina supraveghere atat a liderilor sindicali, cat si a unor subofiteri de politie, angajatele stateau constiincioase la ghiseu, schimband intre ele, din cand in cand, priviri pline de subintelesuri.

In fata Oficiului Postal nr. 82, de pe strada Al. Obregia, portile erau inchise, iar dupa acestea ne facea semne disperate un agent de paza. Noroc ca pe usa scria, mare, GREVa. Odata ajunsi la Comitetul de greva de pe M. Millo, am dorit a afla si opinia d-lui Marian Ciubeica, presedintele Comisiei federative de negociere.

El ne-a declarat ca "despre aceasta problema guvernantii stiau de mai bine de doua luni, dar nici in al 14-lea ceas nu doresc o negociere reala". Cand l-am intrebat asupra reactiilor populatiei referitoare la aceasta miscare sindicala, liderul de sindicat ne-a precizat: "Stim ca exista si reactii negative, dar marea majoritate ne sprijina".

In apararea colegului sau, doamna Maria Kniesner, vicepresedinte al Blocului National Sindical, a adaugat ca bani pentru marirea salariala ar exista, dar ca de cinci ani sunt acelasi salarii. Reactia oamenilor simpli, de pe strada, este insa aceasta: Mihai Osmanovici - pensionar: "Acum, in ajun de Pasti, imi asteptam si eu pensia. Ma-ntreb cu ce o sa mai traiesc perioada asta".

Vasilica Gheorghiu - casnica: "Au dreptate si ei, dar nu stiu cu ce folos se va sfarsi, in primul rand pentru ei, greva?". Ilie Ionescu - functionar: "Asteptam si eu un colet de la cineva din afara. Acum am aflat ca tocmai il trimisese. Vad ca, din cauza acestei greve, trebuie sa mai astept". Stefan Rachita - medic: "Cred ca nici mie nu mi-ar conveni o astfel de situatie.

Dar, in acelasi timp, ar trebui sa avem si noi rabdare. Nimic nu poate sa se faca asa, deodata".

La Constanta, o femeie a spart un geam de la un oficiu postal

Politistii au intervenit, ieri, la Oficiul Postal nr. 5 din Constanta, unde o femeie a spart un geam, acuzand ca nu isi primeste pensia din cauza grevei postasilor. La Oficiul Postal din cartierul Coiciu, o femeie pensionata pe caz de boala a spart un geam de la usa de acces, tipand ca are nevoie urgenta de bani pentru medicamente, astfel ca diriginta postei a chemat politia.

Potrivit politistilor de la Sectia 4, A.M.S. ar avea probleme psihice, iar in urma cu patru luni, ea ar fi fost ridicata de la acelasi oficiu postal de catre fortele de ordine. Femeia a fost amendata de politisti pentru tulburarea ordinii si linistii publice.

Jandarmii mureseni pazesc oficiile postale

Oameni derutati, stand in fata oficiilor postale cu lacatele puse, sau incercand sa insaileze o discutie cu angajatii aflati indaratul unor usi care nu se deschid.

Nervi, plansete, disperare: "Asteptam sa-mi vina de la Bucuresti un formular pentru contract de munca in strainatate", "Trebuie sa platesc telefonul pentru vecina bolnava, care nu se poate scula din pat", "Ce ne facem daca se aplica penalizari?", "Tocmai acum v-ati gasit sa intrati in greva, cand se dau pensiile!".

"Am nevoie de alocatia pentru copil, fiindca e bolnav si trebuie sa-i iau medicamente". "Lasa ca postasul primeste ciubuc, nu-i duc eu lui grija pentru ca are salariu mic". "Am un deces in familie si trebuia sa primesc niste bani ca sa pot pleca la Iasi"...

Toate aceste reactii erau previzibile, in conditiile declansarii, incepand din noaptea de duminica spre luni, a grevei generale a angajatilor din Posta Romana.

Luand legatura cu Iacob Emilia, sefa OPJ Mures (si lider de sindicat, totodata), aceasta ne-a declarat ca, "din 2001, vechiul guvern nu a reusit sa ne lamureasca de ce suntem trecuti pe lista marilor datornici monitorizati de FNI, in conditiile in care Posta Romana nu are arierate si nici datorii fata de statul roman, mergand mereu in profit. In judet, peste 1.000 de angajati ai Postei au

incetat lucrul, la cele 45 de oficii postale, 62 de ghisee si 124 agentii. Paza bunurilor Postei, banii pensionarilor sau cei de alocatii, corespondenta si coletele (inclusiv formularele pentru impozitul global din 2004, care tocmai acum se distribuie) sunt asigurate de formatiuni ale Jandarmeriei, plasate la toate punctele de tranzit si oficiile postale din orase si municipii.

"Populatia sa fie sigura ca aceasta "inghetare" a trimiterii lor nu va fi afectata de intarziere. Ne pare rau, ne cerem scuze, insa pentru noi aceasta actiune este vitala", a spus Emilia Iacob.

900 de postasi clujeni au pus lacatele pe usa

Ieri, 900 de postasi clujeni s-au alaturat colegilor din toata tara care au declansat greva generala. De la primele ore ale diminetii, cand incepe programul, publicul a gasit majoritatea oficiilor postale cu lacatul pe ele. In alte oficii, angajatii au venit la lucru dar nu au efectuat plati si nu a ridicat corespondenta, fapt ce a gripat viata socio-economica a Clujului.

"Noi acum ce sa facem, asteptam banii de pensie ca sa platim ce avem de achitat la stat. Eu le inteleg problemele, dar cu noi cum ramane?", se plangea o pensionara in fata Oficiului nr. 1, cel mai mare din Cluj. "Trebuia sa facem plati catre Trezorerie, dar nu munceste nimeni. E de neacceptat", a spus Elena Petrus, o contabila venita cu treaba la Posta, la prima ora. "Nu avem ce face.

Este foarte mult de lucru si nu s-au luat de ani de zile masuri. E singura metoda care ne-a mai ramas", a replicat liderul sindical, Stelian Rusu.