Postasii nu incetasera aseara greva si, dupa pozitiile oficialilor, nu o vor inceta curind, decit in cazul unei decizii a instantei. Premierul Tariceanu a anuntat ca nu se poate da marirea de 16% solicitata deoarece Compania Nationala Posta Romana se afla, din 2001, pe lista societatilor monitorizate la cererea FMI.

In replica, sindicalistii spun ca guvernul poate sa scoata Posta de pe acea lista, chiar daca prin aceasta risca un conflict cu Fondul. Conducerea Postei a atacat in instanta actiunea sindicalistilor. Negocierile continua. Apartenenta politica a directorului general al Postei, Dan Mihai Toader, a dat nastere la comentarii.

Acesta este prim-vicepresedinte al partidului Blocului National Democrat, aripa politica a Blocului National Sindical.

Executivul este reprezentat la negocierile cu sindicalistii afiliati la BNS, de Dan Mihai Toader, directorul general al Postei Romane, nimeni altul decit prim-vicepresedintele Blocului National Democrat, aripa politica a BNS.

Negocierile pentru incetarea conflictului de munca de la Posta Romana par sa nu aiba un final rapid. Sindicalistii afiliati la BNS solicita o majorare salariala de 16%. Administratia nu le poate satisface doleanta, deoarece Posta Romana (CNPR) se afla, din 2001, pe lista societatilor monitorizate de guvern la cererea FMI.

Conform intelegerii, fondul de salarii poate fi mai mare cu doar 4% fata de anul precedent. Consecintele acestei initiative s-au putut vedea cu ochiul liber. Situatia pare sa nu se imbunatateasca, mai ales ca nici una dintre parti nu pare dispusa sa cedeze.

Pozitii opuse

Premierul Tariceanu considera ca revendicarea salariala a postasilor nu poate fi satisfacuta, deoarece intra in contradictie cu legislatia existenta. „Sintem dispusi sa gasim o cale de rezolvare a conflictului de la Posta Romana. Salariul minim va fi de 3.300.000 de lei", a spus premierul, care a recunoscut insa ca nu exista nici o solutie de plata a pensiilor in perioada in care postasii sint

in greva. Si cealalta parte are o pozitie inflexibila. „Nu vad de ce un guvern nu s-ar ridica sa spuna FMI ca Posta nu are ce sa caute pe acea lista. Posta este o societate care are profit de sute de miliarde de lei anual. Dan Mihai Toader a spus public, in repetate rinduri, ca exista fonduri pentru majorarea salariilor cu 16%.

Guvernul trebuie sa ia o decizie", a spus Mihai Bratianu, secretar general al Blocului National Sindical. Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Dan Mihai Toader, a spus ca „Avem solutii la nivelul administratiei si incercam sa dezamorsam conflictul de munca".

Instanta sau privatizarea

Solutia acestui conflict pare sa poata fi gasita in instanta. Conducerea Postei Romane a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de suspendare a grevei generale pe o perioada de 30 de zile, deoarece unele dintre serviciile prestate, precum achitarea pensiilor, au caracter social. De asemenea, administratia Postei considera greva ilegala, deoarece prevederile Legii nr.

168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca stipuleaza ca nu pot constitui obiect al conflictelor de interese revendicarile salariatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ. O solutie-surpriza poate fi pregatirea societatii pentru privatizare.

„Pregatirea pentru privatizare poate scoate societatea de pe lista FMI", considera ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy. In aceste conditii, s-ar putea negocia si marirea salariilor cu procentul solicitat. Pina atunci, negocierile continua. Sindicalistii au primit deja o oferta, pe marginea careia inca se discuta.

Dan Mihai Toader, omul sindicatelor

Apartenenta politica a lui Dan Mihai Toader da nastere la speculatii. Acesta este prim-vicepresedintele Partidului Blocul National Democrat, aripa politica a Blocului National Sindical. La alegerile parlamentare a ocupat locul al doilea pe lista candidatilor PRM pentru Camera Deputatilor in judetul Brasov. PRM a fost partidul care s-a aratat dispus sa primeasca pe liste sindicalistii.

Ulterior, dupa ce BND s-a alaturat actualei coalitii de guvernare, Dan Mihai Toader a fost promovat la conducerea Postei Romane. Au aparut speculatii care sustin ca aceasta actiune are legatura cu nemultumirea PBND legata de posturile obtinute de la partenerii de guvernare. „Un astfel de zvon nu are nici o legatura cu realitatea. 35.000 de postasi lupta doar pentru salariile lor", a spus Matei

Bratianu.