Surse din cadrul presedintiei dau asigurari ca remanierea guvernamentala care va surveni dupa semnarea, la 25 aprilie, a acordului cu Uniunea Europeana, il va viza si pe actualul titular al Externelor, Razvan Ungureanu.

Tanarul ministru, devenit membru al PNL peste noapte, dupa numirea in functie, pare sa nu justifice increderea acordata.

I se reproseaza incetineala si inconsecventele din actiunea de restructurarea ministerului, dar mai ales incapacitatea de a promova, cu doza de credibilitate necesara, proiectele de politica externa ale presedintelui Basescu.

Pur si simplu Ungureanu a lasat impresia ori ca nu intelege, ori ca nu sustine proiectata axa Washington - Londra - Bucuresti , nereusind sa gaseasca argumente solide pentru programul de stabilizare politica din zona Marii Negre.

Desi i se acorda circumstanta atenuanta a lipsei de experienta si a handicapului provenit din 'externalizarea' sa din ultimii patru ani din structurile ministerului, se considera ca mult mai potrivit pentru acest rol se va dovedi Andrei Plesu, caruia Basescu i-ar fi incredintat deja misiunea de a studia viitoarele linii ale

diplomatiei romane.

Un atu pentru Plesu l-ar constitui si faptul ca el va veni la Externe fara a fi grevat de resentimentele starnite se schimbarile operate de mai tanarul sau cleg, caruia, dupa toate probabilitatile, i se rezerva un rol in diplomatie, ca titular al uneia dintre misiunile diplomatice importante din Europa.