Ordinul nr. 574 din 1 aprilie 2005 privind organizarea si desfasurarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Examenul pentru obtinerea permisului de conducere se sustine la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, denumite in continuare servicii publice comunitare, din cadrul prefecturilor pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul candidatii.

Examinarea persoanelor care solicita obtinerea permisului de conducere se efectueaza de catre examinatori atestati in acest sens de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Examinarea candidatilor cuprinde proba teoretica si proba practica.

Proba teoretica se desfasoara pe baza unui chestionar, putand fi efectuata si cu ajutorul unui sistem informatic avizat de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

Proba teoretica se poate sustine si intr-o limba de circulatie internationala.

Proba practica cuprinde testarea conducerii unui autovehicul in poligon si/sau, dupa caz, in trafic, atat in localitati, cat si in afara acestora, inclusiv dupa lasarea serii. Traseele trebuie sa cuprinda sectiuni cu trafic variat, atat in localitati, cat si in afara acestora.

Proba practica poate fi sustinuta si prin 3 subprobe la date si locuri diferite, una in poligon, una in localitate si ultima in afara localitatii.

Examinarea la fiecare dintre componentele probei practice se efectueaza de catre un alt examinator.

Traseele folosite la proba practica sunt, de regula, altele decat cele folosite in procesul de instruire practica a cursantilor, pentru a permite examinatorului aprecierea deprinderilor si aptitudinilor necesare conducerii in siguranta a unui autovehicul.