Romanii si-au facut un obicei din a se intoarce incarcati de aur de la saloanele internationale de inventica. Si asta datorita caracterului practic al nascocirilor lor.

Romania s-a plasat pe prima pozitie la Salonul de Inventica de la Geneva, prin premierea a 31 de inventii, dintre cele 32 prezentate. In cadrul manifestarii au fost prezentate peste 1.000 de produse, apartinind inventatorilor din 42 de tari.

Dr. Ion Corbu, medaliat cu aur la Geneva, a inventat electrocentrala ecologica marina, care are la baza un sistem ce permite transformarea energiei hidromecanice haotice a valurilor in energie electrica si in hidrogen.

„Daca fac kilometri patrati de asemenea instalatii in toate marile si oceanele lumii si le interconectez, pot obtine un sistem mondial care ar reprezenta o alternativa industriala la criza energetica", spune inventatorul.

Protectie impotriva cutremurelor

O alta inventie apreciata de vizitatori si premiata cu aur este modulul individual de protectie antiseismica, prevazut cu echipamente care permit supravietuirea timp de patru zile in cazul unei calamitati. Adapostul se poate instala in apartament, ocupa foarte putin loc, iar ideea construirii lui s-a nascut din fobia inventatorului, Mircea Manolescu, fata de cutremure.

Timp de doi ani, patru oameni de la firma Best Soft Expert au muncit la crearea unui simulator virtual laparoscopic, care permite efectuarea virtuala a unor interventii medicale. Sistemul este destinat laboratoarelor spitalelor si universitatilor pentru exersarea practicilor medicale.

Prevazut cu un sistem „force feedback", simulatorul ofera utilizatorului senzatia atingerii organelor asupra carora intervine.

Reziduuri pentru agricultura

Inventiile in domeniul mediului au fost apreciate si premiate ca atare la Geneva. Printre ele, Institutul de Criogenie si Separari Izotopice din Rimnicu-Vilcea a fost premiat cu aur pentru crearea unui sistem de tratare a apelor reziduale, nepoluant pentru mediu.

„Cele doua substante folosite pentru tratare contin fier si magneziu, necesare pentru cresterea plantelor, motiv pentru care produsul rezultat poate fi folosit in agricultura", explica Elena David, cercetator principal la Institutul de Criogenie si Separari Izotopice.