Varianta lui Marian Videanu, ca a fost impuscat accidental de necunoscuti, este tot mai putin credibila. La kilometrul 44, presupusul loc al incidentului, nu au ce cauta vinatorii.

Informatiile culese de noi ieri infirma povestea lui Alexandru Boroi si a lui Marian Videanu, fratele primarului Capitalei, Adriean Videanu. Locul unde s-ar fi petrecut accidentul, kilometrul 44 de pe autostrada Bucuresti–Pitesti, este total nepotrivit pentru scenariul acestuia.

Liziera foarte rara de pe marginea soselei este imprejmuita cu un gard de plasa de sirma, care te impiedica sa te ascunzi de ochii curiosilor.

Videanu, ca unul care cunoaste locurile, stia de buna seama ca, un kilometru mai jos, exista o circiuma, numita chiar „Kilometrul 43", unde ar fi putut merge sa se usureze. De asemenea, este greu de crezut ca la kilometrul 44 s-ar vina.

Lastarisul nu arata deloc a fond de vinatoare, iar localnicii spun ca nu se vineaza in zona. Ei sustin ca duminica nu au auzit nici un foc de arma.

Vinatul era in alta parte

La doar citiva kilometri distanta de locul unde sustine Videanu ca a fost impuscat, la Malu Spart, exista o padure bogata in vinat, care adaposteste si o crescatorie de mistreti. In tarcul cu porci salbatici se intra, oficial, numai cu voie de la Romsilva, care il stapineste.

Surse din politie ne-au spus ca este cercetata si varianta ca Videanu si Boroi sa fi participat la o vinatoare ilegala pe un fond de vinatoare privat sau pe unul al Romsilva.

Ieri, paznicii padurii de la Malu Spart erau in alerta. Ei neaga ca acolo s-a tras vreun cartus duminica. Daca ar fi altfel, inseamna ca ei sint fie corupti, fie incompetenti.

Dragos Antonescu, seful de district al Romsilva, care are in grija si tarcul cu mistreti de la Malu Spart, ne-a declarat: „Aici nu vine nimeni sa faca braconaj pentru ca zona este foarte bine pazita.

Cel mai probabil au vinat la kilometrul 50 sau 60, unde sint fonduri de vinatoare private, mai slab pazite". Antonescu ne-a confirmat ca la kilometrul 44 nu se vineaza in mod obisnuit.

Pe de alta parte, Gheorghe Pauna, directorul asociatiei „Unirea", care administreaza un fond de vinatoare care se intinde de la kilometrul 52 la kilometrul 80, ne-a asigurat ca nimeni nu a vinat acolo.

Boroi se da lovit in aripa

De retinut ca locul unde Videanu pretinde ca a fost ranit se afla la aproximativ 20 de kilometri distanta de comuna Roata de Jos, unde locuieste prietenul sau Alexandru Boroi, impreuna cu care se afla duminica. La jumatatea distantei dintre Roata si kilometrul 44 se afla crescatoria de mistreti de la Malu Spart.

Iar la vreo 15 kilometri de Roata se situeaza Videle, orasul in care domiciliaza Marian Videanu. In acest perimetru s-a petrecut accidentul de duminica. Cei doi ar fi putut foarte bine sa braconeze pe undeva in zona si sa spuna despre un loc mai indepartat, pentru a induce politia in eroare.

In loc sa risipeasca suspiciunile, Videanu si Boroi se ascund. Primul in spital, al doilea la Roata de Jos. Boroi este soferul sefului Sectiei Petrom de la Roata de Jos. L-am cautat ieri la Sectie, dar colegii sai ne-au spus ca e plecat „pe teren". Mercedesul sau alb, pe care si-l tine parcat in fata blocului in care locuieste cind se afla la serviciu, lipsea ieri.

Videanu refuza sa vorbeasca

Insa cel mai suspect element este tacerea lui Marian Videanu. In ciuda tuturor insistentelor, acesta a refuzat sa vorbeasca cu presa. Sau cel putin acesta a fost mesajul transmis de personalul medical al clinicii Sanador din Spitalul de Urgenta Floreasca, in rezervele careia este internat fratele primarului de Bucuresti.

Pretextul ca starea pacientului este una improprie unei discutii cu ziaristii este infirmat de medicii Sectiei de chirurgie II din cadrul spitalului, care sustin ca Videanu a suportat foarte usor interventia chirurgicala si se reface foarte repede, astfel ca ar putea fi externat vineri.

S-a tras cu o alice ilegala

Chirurgul Nicolae Vasilescu a scos din pieptul lui Marian Videanu o alice pe care a aproximat-o de dimensiunea 7-9 milimetri. „Interventia a durat jumatate de ora, practic s-a explorat traseul de penetrare si s-a scos alicea. Apoi s-a drenat", ne-a spus seful de garda, Vasilescu.

Marimea alicei este un amanunt extrem de important, intrucit arata ca cel care l-a nimerit pe Videanu vina ilegal. Legea fondului cinegetic si al protectiei vinatului interzice folosirea alicelor mai mari de 5 milimetri, infractiune pe care o pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani sau cu amenda de la 50 la 250 de milioane de lei.

Claudiu Tarziu, Simona Popa