Vanzarile de computere la nivel mondial au crescut in primul trimestru al anului cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un total de 46,1 milioane de unitati.

Conform ultimului raport IDC, cresterea s-a datorat in primul rand cererii venite din pietele emergente (piete in dezvoltare) din Europa, Orientul Mijlociu, Africa (EMEA) si America Latina. Pe aceste piete, vanzarile au crescut cu 15% fata de primul trimestru din 2004. Un rol important l-au avut laptop-urile, cu vanzari mai mari cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

TOP PRODUCATORI. Potrivit raportului IDC, Dell ramane pe primul loc la producatori, cu 8,7 milioane de unitati vandute (19% din piata), fiind urmat de HP, cu 7,1 milioane de unitati (15%), si IBM, cu 2,3 milioane de unitati. In ceea ce priveste cresterea fata de anul anterior, pentru Dell este de 13,6%, pentru HP – de 10,6%, in timp ce pentru IBM – de 2%.

O crestere puternica a avut-o Apple, de 40%, un rol important avandu-l succesul playerelor iPod. Apple a vandut 1,07 milioane de computere, 450.000 de unitati in SUA. Conform Zdnet, preluand studii IDC, Apple detine 2,3% din piata globala a computerelor. Analistii de la Gartner spun ca, in primul trimestru, vanzarile de PC-uri au crescut cu 10,3%, pana la 50 milioane de unitati vandute.

Potrivit Gartner, vanzarile Dell au crescut cu 14%, HP, cu 11%, iar vanzarile Apple au crescut datorita iMac si PowerBook.