Societatea civila si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) au luat atitudine cu privire la evenimentele petrecute in timpul partidei de fotbal Steaua-Rapid, ieri fiind luate primele masuri impotriva celor raspunzatori de instigare la intoleranta etnica.

Astfel, FC Steaua a fost amendata cu 40 de milioane de lei, din cauza comportamentului pasiv al reprezentantilor sai fata de scandarile si mesajele cu caracter rasist in timp ce Gabi Safta, crainicul stadionului, a primit o amenda de 20 de milioane de lei.

Cazul sau a fost judecat pe baza unei sesizari primite la CNCD din partea Agentiei de Dezvoltare Comunitara „Impreuna", care a cerut investigarea cauzei avind in vedere, in special, sintagma „tigan nenorocit" folosita intr-un dialog cu Razvan Lucescu, antrenorul Rapidului.

Organizatiile societatii civile, mult mai radicale, considera ca faptele intra sub incidenta articolului 316 din Codului penal, care prevede pina la cinci ani de inchisoare pentru incitari la ura rasiala.

Revolta asociatiilor care se ocupa de apararea drepturilor romilor este cu atit mai justificata cu cit FRF a avut la dispozitie 50.000 de franci elvetieni, in fiecare an, pentru a combate rasismul din fotbal.