Pesedistii trec, incepand de astazi, prin zile fierbinti. Congresul de joi va aduce principalului partid de opozitie o noua conducere. Lucrurile pareau lamurite, dar in ultima clipa o serie de calcule s-au rasturnat. Ion Iliescu nu mai poate spera intr-o realegere demna de Sala Palatului, cu unanimitatea clasica. In cursa a aparut un primar, care vrea sa arate ca cineva trebuie sa indrazneasca.

Pana sa se decida feciorelnicul Geoana, primarul Soare si-a luat dosarul sub brat si a prins un numar mai in fata, in registrul de candidaturi. Gestul sau, dupa cum singur spune, este unul de revolta in fata sovaielii liderilor de la varf. Este prima surpriza a zilelor care urmeaza.

La pozitia a doua si a treia in partid, respectiv presedinte executiv si vicepresedinti, inghesuiala a fost mare, dar nici o candidatura nu a venit mai pe neasteptate ca cea din Dambovita. Competitia a devenit dintr-o data mult mai interesanta, chiar daca Soare e cotat cu sanse minime de reusita. Ceea ce se intampla acum in PSD poate fi privit foarte bine ca o lupta pentru supravietuire politica.

Scandalul Hayssam trage in jos, in fiecare zi, cota de incredere in PSD. Ion Iliescu si Adrian Nastase au ajuns la acelasi procent de incredere, in randul populatiei, respectiv 26%, lucru nemaiintamplat pana acum. Socanta este cota scazuta a lui Ion Iliescu, un lider care a reusit, ani la rand, sa iasa la suprafata, in ciuda tuturor scandalurilor politice.

Acum, Ion Iliescu este la cele mai mici procente, din 1990 incoace. In aceste conditii, nu putini sunt cei care se intreaba care sunt beneficiile de pe urma revenirii sale in fruntea PSD. Partidul sta la fel de prost in sondaje, ca si liderii sai, astfel incat, daca alegerile ar fi duminica, PSD nu ar aduna mai mult de 20% din voturile electoratului.

Problema cea mai mare a PSD nu este insa procentul scazut din sondaje, ci lipsa de incredere in partid. Fostul partid de guvernamant trece printr-o criza de lideri credibili. Ion Iliescu nu mai este "cinstit si curat" ca altadata. El l-a plimbat pe Hayssam cu avionul si a adus apa Bucovina pe masa Cotroceniului.

Nicolae Vacaroiu, al doilea om in stat, a figurat si el in filmul cu distributie araba, pus in scena in 1995. Adrian Nastase a continuat traditia si a tolerat joaca de-a hotii si vardistii, fara sa miste un deget. Cat despre reprezentantii din teritoriu, nici acestia nu sunt mai credibili.

Va fi chiar amuzant sa-I auzim pe Marian Oprisan, de exemplu, vorbind de curatenia morala din PSD, alaturi de alti 30 de colegi de-ai sai, la fel de bine vazuti de opinia publica. Problema reala este ca noul statut le confera baronilor un cadru institutionalizat prin care sa controleze partidul.

Ei sunt principalii promotori ai unui sistem, in care s-au impletit interesele economice cu cele politice. PSD a functionat ca un incubator de omari, romani, arabi si alte nationalitati. Nu e de mirare ca, pe alocuri, cate un pesedist, ca Soare, se revolta si vrea sa se convinga ca macar ceva s-a schimbat in partid.

Criza din PSD survine intr-un moment in care scena politica sufera de un dezechilibru evident, nefiind pregatita pentru evolutia omului-orchestra. Nici unul dintre partidele parlamentare nu stie cum sa gestioneze relatia cu un presedinte care iese din tiparele obisnuite. Alianta PNL-PD joaca cum i se canta.

PPRM abia mai vede pragul in eventualitatea unor anticipate, iar "imoralul" PUR isi cauta deja o iesire de urgenta pentru a-si salva macar doi-trei parlamentari. Din aceasta perspectiva, rezultatele congresului PSD sunt cu mult mai importante decat ar fi fost daca la Cotroceni s-ar fi aflat oricine altcineva in afara de Traian Basescu.

PSD are nevoie sa-i contrapuna lui Basescu un om capabil sa adune voturi, dar, in acelasi timp, sa fie in stare sa-i tina piept, macar verbal, actualului chirias de la Cotroceni. Or, PSD nu are, in acest moment, pe cine sa aleaga. Poate pe primarul Soare.