Conducerea bisericii romano catolice a ales un nou papa, la capatul a doua zile de deliberari. Noul Suveran Pontif este Joseph Ratzinger, care isi va lua numele de Papa Benedict al XVI-lea.

In jurul orei 19.00, ora Romaniei, pe cosul Capelei Sixtine a iesit fum. Momentul a fost urmat de clipe de confuzie pentru miile de oameni aflati in Piata Sfantul Petru, fiindca nu a fost limpede ce culoare avea fumul, alb sau negru.

Dupa cateva minute insa, a devenit clar ca a fost ales un nou papa, deoarece au inceput sa bata clopotele. Multimea reunita in Piata Sfantul Petru a salutat vestea cu ovatii si manifestari de bucurie.

In fata credinciosilor

La putin timp dupa anuntarea oficiala a alegerii noului papa, Joseph Ratzinger a iesit in balconul Vaticanului pentru a-i saluta pe miile de credinciosi adunati in Piata Sf. Petru.

"Dragi frati si surori, dupa marele papa Ioan Paul al II-lea, cardinalii m-au ales pe mine, un simplu si umil servitor in gradina Domnului", a spus noul pontif.

Imbracat in haina alba, de papa, si o capa scurta, rosie, Benedict al XVI-lea a rostit traditionalul "Urbi et Orbi", binecuvantand cetatea Romei si intreaga lume.

Noul papa a fost considerat chiar inainte de inceperea conclavului un candidat cu sanse mari de a fi ales.

Consiliul Cardinalilor a inceput procesul de alegere a noului suveran pontif luni, in Capela Sixtina.

Joseph Ratzinger are 78 de ani si a fost in ultimii 24 de ani unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai papei Ioan Paul al II-lea.

E de asteptat ca el sa continue linia stricta, traditionala a predecesorului sau in privinta unor chestiuni precum avortul, homosexualitatea sau casatoria preotilor.

Prime reactii

Mai multi lideri ai bisericii catolice l-au descris pe Joseph Ratzinger ca pe o un teolog inzestrat si un om bland si intelept.

Insa teologul german dizident Hans Kung a declarat ca alegerea sa este o dezamagire profunda pentru cei care asteptau un papa reformist.

In Statele Unite, un grup care reprezinta victimele unor abuzuri sexuale comise de preoti au spus ca noul Papa este mai mult combativ decat plin de compasiune.

Printre primii care l-au felicitat pe pe Benedict al XVI-lea a fost cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder, care a spus ca faptul ca noul Papa provine din tara sa este o mare onoare.

Presedintele Statelor Unite George Bush l-a felicitat pe noul suveran pontif si l-a descris drept o persoana de o mare intelepciune.

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a asemuit Biserica Natiunilor Unite, spunand ca ambele impartasesc dorinta de pace si dreptate sociala.