Grupul italian Gavazzi Steel intentioneaza sa dea in judecata statul roman la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington (ICSID), pe motiv ca autoritatile l-ar fi deposedat de combinatul siderurgic Otelu Rosu, scrie cotidianul „Financial Times" (FT), in editia sa de ieri.

„Gavazzi Steel pretinde ca guvernul a nationalizat ilegal fabrica, dupa ce ar fi impins-o spre reorganizare, pentru ca procesul de reesalonare a datoriilor, stabilit prin contractul de privatizare, a esuat", scrie cotidianul britanic, care nu pomeneste suma despagubirilor cerute de italieni.

FT mai scrie ca saptamina trecuta guvernul a anuntat ca a vindut activele de la Otelu Rosu firmei Ductil Steel, o companie ruseasca, pentru 6,5 milioane de dolari.

Ductil Steel Buzau este controlata insa de un investitor italian, iar pe lista ICSID nu exista nici un caz „Gavazzi Steel" versus Romania, singurul litigiu inregistrat fiind cel cu Noble Ventures. Combinatul a fost vindut firmei italiene in 1999, cu promisiunea autoritatilor de a reesalona o parte dintre datoriile combinatului si a italienilor de a investi 20 de milioane de dolari.

O parte dintre datorii au fost reesalonate, insa investitiile nu au fost facute si, din cauza datoriilor acumulate, combinatul a intrat in faliment. Un modul din el a fost vindut, in cadrul procesului de lichidare, companiei din Buzau.