Ultimul papa inantea lui Joseph Ratzinger, care a purtat numele Benedict - Giacomo della Chiesa, Papa Benedict al XV-lea (1914-1922), a condus Biserica Catolica in anii sumbri ai primului razboi mondial, adoptand o politica de stricta neutralitate si denuntand folosirea gazelor de lupta.

Alegerea nimelui pontifical este adeseori considerata ca un posibil indiciu asupra calitatilor pe care noul suveran posibil poate le admira la predecesorii sai omonimi.

Benedict al XV-lea 'a fost, din multe puncte de vedere, primul papa modern'. afirma John-Peter Pham, profesor la Universitatea James Madison din Virginia (SUA).

'Eforturile sale de mediere din timpul marelui razboi, precum si gesturile umanitare si deschiderea sa catre ortodocsi si musulmani au fost fara precedent in epoca sa', sustine specialistul american.

Dar, pentru a isi alege numele, Joseph Ratzinger poate ca s-a gandit la Sfantul Benedict de Nurcia (480-547), fondator al Ordinului Benedictinilor, in mod traditional venerat ca 'patriarh al calugarilor din Occident'.

Sau poate ca a fost inspirat de Sfantul Benedict-Iosif Labre, mistic francez care a cutreierat Europa ca un pelerin cersetor, murind in saracie. Sarbatoarea sa, la 16 aprilie, coinicide cu ziua nasterii noului papa care a implinit, sambata, 78 de ani.

Papa Benedict al XV-lea a avut misiunea dificla de a conduce Biserica intr-o perioada in care tarile catolice purtau un razboi devastator, fiecare sustinand ca duce o lupta dreapta si rugandu-se pentru victorie.

Neutralitatea sa declarata si repetatele proteste impotriva folosirii armelor neconventionale, cum ar fi gazele de lupta, i-au iritat pe beligeranti.

Benedict al XV-lea s-a straduit sa ajute victimele nevinovate ale razboiului si a propus un plan de pace. Initiativa sa a esuat, dar a fost in mare parte reluata intr-un apel la pace lansat, in ianuarie 1918, de presedintele american Woodrow Wilson.

Papa italian, Giacomo della Chiesa s-a nascut la Genova, in 1854. Turcia musulmana a ridicat o statuie in onoarea sa, la Istanbul, onorandu-l ca pe 'binefacatorul tuturor popoarelor, oricare ar fi nationalitatea sau credintele acestora'.

in limba italiana, Benedict se traduce ca 'Benedetto' - cel care este binecuvantat -, in timp ce originea latina a numelui face referire la o binecuvantare.

Alti papi care au mai purtat numele Benedict au mai fost:

Benedict al XIV-lea (1740-1758) - a reprezentat o solutie de compromis dupa un dificil conclav care a durat sase luni. Ca si Joseph Ratzinger, care a predat teologia, era considerat un erudit.

Benedict al XIII-lea (1724-1730) - unul din rarii papi proveniti din randurile unui ordin religios, dominicanii. A ramas la conducerea fostei sale dioceze italiene fiind, in acelasi timp, episcop al Romei.

Benedict al XII-lea (1335-1342) - unul dintre papii francezi care au condus Biserica, avand sediul al Avignon, si nu la Roma, intr-o epoca intunecata a papalitatii.