Curtea Suprema de Justitie a amanat cu o saptamana decizia in privinta exceptiei de imunitate a presedintelui Traian Basescu. La termenul de miercuri, toti cei 79 de inculpati au fost intrebati daca sunt de acord cu reinceperea procesului in momentul cand Traian Basescu nu va mai beneficia de imunitate.

Marea majoritate a fost de acord, cu conditia ca Parchetul sa renunte la sechestrul asupra bunurilor lor in aceasta perioada. Parchetul a atacat aceasta decizie, sustinand ca unii dintre inculpati ar putea fi totusi judecati.

Dupa o luna de pauza, procesul Flota s-a reluat in aceasta dimineata. Presedintele Traian Basescu a venit cu o intarziere de aproape 2 ore. A luat cuvantul in sala si a spus ca in perioada 1992-1996 nu s-a facut nimic in acest dosar si ca, din zecile de inculpati din acest proces, pe foarte multi nu ii cunoaste.

Inca de la primul termen in acest proces, Renate Weber - consilier prezidential pe probleme juridice - a declarat ca presedintele nu poate fi chemat in instanta decit pentru acuzatii privind siguranta nationala pentru ca bebeficiaza de imunitate pe tot timpul mandatului. Traian Basescu a spus insa ca nu va invoca acest drept constitutional.

Hotararea finala in aceasta privinta va fi luata peste o saptamana.

Dosarul Flota este o premiera in justitia romana, pentru ca e prima data cand unul din inculpati este insusi seful statului. In acest proces, Traian Basescu este judecat alaturi de alte 79 de persoane sub acuzatia ca ar fi prejudiciat statul cu 11 mii de miliarde de lei, prin vinzarea ilegala a 16 nave romanesti.

Printre cei acuzati se mai afla si alti doi fosti ministri ai transporturilor, dar si directori si functionari de la mai multe companii de stat sau private implicate in vanzarea flotei. Toti sunt cercetati in stare de liberate.