Intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle, deputatul social-democrat Gernot Erler, vice-presedintele grupului parlamentar social-democrat in Bundestag, a reasigurat Romania de sprijinul Germaniei, cu conditia, insa, ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele.

FRANKFURTER ALLGEMEINE SONNTAGSZEITUNG, editia speciala de duminica a cotidianului din Frankfurt, relata pe prima pagina despre amenintarea Uniunii Crestin-Democrate de a nu ratifica in Bundestag tratatul de aderare a Romaniei in UE.

Peter Hintze, purtatorul de cuvant al grupului crestin-democrat in Bundestag pentru probleme europene, declarase ziarului : „Uniunea crestin-democrata priveste cu scepticism aderarea Romaniei la UE."

L-am intrebat pe Gernot Erler, vice-presedintele grupului parlamentar social-democrat in Bundestag, cum comenteaza el declaratia colegului sau crestin-democrat Peter Hintze:

Gernot Erler:

„Eu as fi momentan mai retinut. Pe 25 aprilie vom semna in orice caz tratatul de aderare. Aceasta decizie nu apartine Bundestag-ului ci Guvernului.

Desigur ca apoi vom avea nevoie si de ratificarea de catre Bundestag, ca pentru toate tratatele de aderare de pana acum, dar pana atunci mai avem foarte mult timp si eu cred ca se vor ivi, si in continuare, ocazii excelente de a convinge opinia publica germana ca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate.

Acest lucru va fi cercetat si verificat in amanunt prin asa-numitele peer-reviews respectiv screening-reports, iar daca rapoartele pe care le vom primi pana atunci vor fi satisfacatoare, ele vor ameliora cu siguranta atmosfera in Germania privind aderarea Romaniei la UE."

Intrebare: In acest sens, ce ar trebui sa faca Romania pentru a avea siguranta reusitei, cu alte cuvinte – ca tratatul de aderare sa fie ratificat in Bundestag?

Gernot Erler:

„Cred ca domeniile in care Romania trebuie sa intreprinda cel mai mult sunt cel al justitiei, al concurentei, drepturile minoritatilor, in special ale romilor – toate aceste lucruri sunt deja cunoscute, si au fost consemnate in ultimii ani, de-a lungul procesului decizional al Consiliului European de la Bruxelles. Temele sunt clare.

Avem un nou guvern la Bucuresti, care s-a angajat sa accelereze indeplinirea acestor sarcini, incluzand, de asemenea, eradicarea coruptiei.

Opinia publica germana este actualmente influentata de rapoartele deosebit de critice despre situatia atat in Romania cat si in Bulgaria, pe de-o parte, iar pe de alta sunt tensiunile legate de referendumul din Franta cu privire la Constitutia Europeana.

Toate acestea contribuie la o reconsiderare critica a relatiei dintre extinderea UE si implicatiile acesteia asupra structurii comunitare de profunzime. Aceasta reconsiderare critica poate influenta, desigur, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.

Eu cred insa ca UE isi va mentine directia de pana acum, iar Germania isi va oferi, in continuare, sprijinul – doar am sustinut Romania si Bulgaria din start in dorinta lor de integrare. De aceea, eu sunt convins ca, in final, va trece si opozitia din Germania de partea tarilor candidate."