O noua informatie neverificata a fost aruncata miercuri seara pe piata de Antena 1. Jurnalistii postului din Baneasa sustin ca rapitorii au cerut 30 de milioane de dolari in schimbul eliberarii celor trei ziaristi romani rapiti in Irak. Antena 1 sustine ca surse apropiate negociatorilor romanilor au furnizat aceste informatii explozive.

Mai mult, jurnalistii sint acum ostaticii unei alte grupari decit cea care i-a rapit, ei fiind pur si simplu vinduti.

Conform acelorasi surse, Antena 1 sustine ca iesirea publica a presedintelui cu informatii despre starea ziaristilor a fost cauzata de faptul ca negociatorii vorbisera la telefon, in acea zi, chiar cu ziarista Marie-Jeanne Ion. O alta informatie oferita de misterioasele surse este ca Hayssam a fost implicat pina-n git in rapirea ziaristilor.

In acest moment, sustine Antena 1, negociatorii incearca sa scada pretul cerut de cei care-i tin ostatici pe ziaristi, numai ca procesul de negociere este extrem de dificil, deoarece teroristii nu vor sa lase din pret. Cit despre Mohamed Munaf, sursele sustin ca teroristii nu au cerut nimic in schimbul lui.

Antena 1 se contrazice singura

Culmea este ca, prin aceasta stire, Antena 1 contrazice ceea ce sustinuse cu tartie timp de citeva zile: ca ziaristii sint liberi. Aceasta situatie paradoxala pune la indoiala fie credibilitatea surselor folosite de reporterul Mile Carpenisan, care a declarat ca ziaristii sint liberi, fie pe cea a surselor care sustin ca teroristii cer 30 de milioane de dolari.

Rapitorii vor doar bani, dar n-au fixat inca pretul

articol preluat din Cotidianul

Evolutia situatiei din Irak, in ce-i priveste pe ziaristii rapiti, pare sa fi luat o turnura ceva mai limpede. O persoana plasata in proximitatea negocierilor ne-a spus ca rapitorii nu au formulat nici un fel de revendicari politice, scopul lor fiind exclusiv obtinerea unei sume de bani. Necunoscuta a ramas pina acum marimea acesteia.

In timp ce din partea romana tratativele sint duse de un grup de negociatori, din partea rapitorilor a existat in permanenta o singura persoana care a transmis pretentiile financiare. De fiecare data insa, aceasta a mentionat alte sume, toate de ordinul milioanelor de dolari, dar dupa o dinamica extrem de capricioasa, fapt care a avut darul de a intirzia solutionarea crizei.

In aprecierea oficialilor romani, prezenta acestor sume in dialogul cu rapitorii este un argument optimist in ceea ce priveste soarta ziaristilor. Sansele ca acestia sa fie eliberati, fie si in schimbul unei sume de bani, sint mult mai mari decit daca ar fi fost capturati de grupari cu revendicari politice.

Cotidianul - 21 aprilie 2005