Consiliul National al Audiovizualului, intrunit in sedinta publica in data de 19 aprilie a.c., a decis amendarea posturilor Realitatea TV, cu 150 de milioane de lei, si Prima TV, cu 100 de milioane de lei.

Realitatea TV a transmis, in emisiunile informative din 15 aprilie, inclusiv in editii speciale, o stire privind lansarea de catre compania Connex a serviciului de telefonie mobila 3G. Postul a facut astfel publicitate mascata pentru compania in cauza, incalcand prevederile art. 27 (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Articolul amintit a fost incalcat de postul Prima TV prin publicitatea mascata pentru autoturismul Smart, in cadrul emisiunii "Cronica carcotasilor" din 13 aprilie. In aceeasi emisiune, berea Tuborg a fost promovata folosind personajele si decorul emisiunii si fara a se introduce mentiunea "Publicitate".

Radiodifuzorul a incalcat astfel prevederile art. 12 (1) si (2) din Decizia CNA nr. 254/2004 privind publicitatea, sponsorizarea si teleshoppingul.

In aceeasi sedinta, CNA a decis sa adreseze somatii publice posturilor Antena 1, B1 TV, National TV, Realitatea TV si TVR 1.

Posturile enumerate au ilustrat stirea privind retinerea in Suedia a domnului Gregorian Bivolaru, difuzata in perioada 15-17.04, cu imagini anterioare evenimentului respectiv, fara ca acestea sa fie insotite, conform art. 14 din Decizia CNA nr. 40/2004 privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului, de mentiunea « Arhiva ».

CNA a adresat, de asemenea, o somatie publica postului Pro TV pentru nerespectarea orei de incepere a emisiunilor informative anuntate, in conformitate cu prevederile art. 14 (1) din Decizia CNA nr. 40/2004.

Consiliul a mai decis sa adreseze o somatie publica postului OTV, in urma incalcarii, in emisiunea « Sah-Mat » din 7 aprilie a.c., a prevederilor art. 40 din Legea audiovizualului nr.

504/2002 : « Este interzisa difuzarea de programe care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex sau orientare sexuala ».

In emisiunea respectiva, care i-a avut ca invitati pe domnii Eugen Nicolicea si George Pruteanu, s-au facut afirmatii denigratoare la adresa minoritatii rome din Romania.