"25 aprilie va fi o data istorica pentru Romania: urmeaza ca membrii Uniunii Europene sa semneze, la Luxemburg, Tratatul de Aderare a Romaniei. Iar Romania sa intre in UE, in 2007, ca membru cu drepturi depline", a declarat Jacques Santer cu ocazia vizitei sale la Bucuresti.

Jacques Santer se afla in Romania pentru a participa la Europa Forum, eveniment international organizat in acest an la Bucuresti, de catre HVB Bank Romania si Bank Austria Creditanstalt.

Europa Forum are loc joi, 21 aprilie, cu patru zile inaintea semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei la UE. Evenimentul va avea ca tema de dezbatere "Oportunitati si provocari ale Uniunii Europene".

Vorbitori: Jacques Santer, fost presedinte al Comisiei Europene, Leonard Orban, Negociator sef al romaniei cu UE, Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Erich Hampel, CEO Bank Austria Creditanstalt, Ferdinand Lacina, fost Ministru de Finante al Austriei.

Moderator: Daniel Daianu.

Organizatori: HVB Bank Romania si Bank Austria Creditanstalt

Integrarea Romaniei - initiata in mandatul lui Santer

"Observ, cu mare satisfactie, ca procesul initiat in 1997, in timpul mandatului meu de presedinte al Comisiei Europene, se apropie acum de final.

Pe parcursul sau, economia romaneasca si structurile sale s-au transformat; si am fost martorii unei imbunatatiri substantiale a performantelor economice, precum si ai stabilirii unei economii de piata functionale, datorita unor schimbari structurale importante", a declarat Jacques Santer, cu ocazia participarii sale la Europa Forum, la Bucuresti.

Hampel: Astept cu nerabdare intrarea Romaniei in Uniunea Europeana

"Acest moment cred ca este cel mai potrivit cu putinta pentru organizarea in Romania a unui eveniment denumit "Europa Forum". In cateva zile, Romania va semna Tratatul de Aderare, la Luxemburg. Un pas extrem de important pe drumul catre Europa. Personal, astept cu nerabdare intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Si la fel si Bank Austria Creditanstalt.

Banca noastra a sustinut intotdeauna extinderea UE, cu atat mai mult cu cat Europa Centrala si de Est reprezinta principala piata pe care ne desfasuram activitatea. Iar Romania, a doua tara ca marime, joaca un rol important in aceasta regiune", spune Erich Hampel, CEO Bank Austria Creditanstalt.

Fiecare initiativa conteaza

"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu trebuie vazuta insa ca un capat de drum, ca un scop in sine, ci mai curand ca o oportunitate care contribuie la procesul integrarii europene, menite sa promoveze pacea si valorile europene si sa creeze o zona a solidaritatii si prosperitatii, prin extinderea avantajelor sale asupra tuturor statelor membre", a adaugat Santer, fostul presedinte al Comis

iei Europene.

"Convingerea noastra este ca, pe parcursul procesului de aderare, fiecare initiativa conteaza", spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.

"Europa Forum si notorietatea vorbitorilor reuniti de aceasta conferinta reprezinta o noua confirmare a eforturilor cu care HVB Bank sustine Romania in drumul sau spre Uniunea Europeana", a adaugat Pascariu.

Europa Forum este o traditie a grupului HVB, definita prin prestigiul manifestarilor promovate. Seria de evenimente cuprinde in fiecare an un simpozion la Viena si 15 conferinte organizate in regiuni strategice din Europa Centrala si de Est.

Inca de la lansarea sa, in 2000, "Europa Forum" s-a impus drept o platforma internationala dedicata dialogului privind oportunitatile si provocarile oferite de extinderea spatiului european.

In cadrul acestui eveniment, inalti reprezentanti ai comunitatilor de afaceri si ai lumii politice au posibilitatea de a-si impartasi viziunile si de a dezvolta impreuna noi strategii.

Nume mari prezente la dezbatere

De-a lungul timpului, evenimentul s-a bucurat de participarea unor personalitati precum: Danuta Hübner, Comisar pentru Politica Regionala;

Heinz Fischer, Presedinte al Austriei; Jean Lemierre, Presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare;

Al Gore, fost Vicepresedinte al SUA; fostii ministri de Externe ai SUA - Madeleine Albright si Henry Kissinger, ultimul fiind si castigator al Premiului Nobel pentru Pace.

Despre Jacques Santer

Liderul politic si omul de stat luxemburghez Jacques Santer (n. 1937) este avocat si economist, doctor in drept. A intrat in politica in cadrul partidului Social Crestin in 1965. A devenit ministru de finante (1979-84), si apoi prim-ministru pana in 1995, atunci cand a devenit presedinte al Comisiei Europene, mandat pana in 1999.

Functii politice

- presedintele Partidului Popular European (1987-1990).

- vicepresedinte al Parlamentului European (1975-1977), parlamentar (1975-1979 si 1999-2004),

Sursa: EurActiv.ro

Arhiva foto

Jacques Santer cu Ion Iliescu, Bruxelles, 10/03/1995

Jacques Santer cu Emil Constantinescu, Bruxelles, 03/02/1997

Jacques Santer cu Radu Vasile, Bruxelles, 20/10/1998

Jacques Santer

Scurt istoric

1995: am depus cererea - Romania depune cererea de a deveni membru al Uniunii europene in 22 iunie 1995.

1997

In iulie 1997, Comisia Europeana publica "Opinia asupra Cererii Romaniei de a deveni membru al UE", iar in anul urmator este produs un "Raport periodic privind progresele inregistrate de Romania in vederea aderarii" .

octombrie 1999: Comisia recomanda inceperea negocierilor cu Romania, in anumite conditii (printre care imbunatatirea situatiei copiilor institutionalizati si elaborarea unei strategii economice pe termen mediu). Rapoartele periodice incep sa fie publicate anual.

februarie 2000 – incep negocierile

Urmare a Deciziei Consiliului European din Decembrie 1999 de la Summit-ul de la Helsinki, negocierile pentru aderare au inceput cu Romania in februarie 2000 (tot atunci Au inceput negocierile si cu Malta, Slovacia, Lituania, Letonia si Bulgaria).

In 2002, Comisia Europeana a elaborat "Foaie de parcurs pentru Bulgaria si Romania - Comunicare a Comisiei catre Consiliu si Parlamentul European".

In iunie 2003, negocierile de aderare pentru 19 din cele 31 capitole ale acquis-ului sunt, deja, inchise provizoriu.

Decembrie 2004: negocierile sunt incheiate.

13 aprilie 2005: Parlamentul European voteaza favorabil avizul conform. Pe baza acestuia, Romania semneaza Tratatul de Aderare la 25 aprilie 2005.

1 ianuarie 2007/2008: este preconizata aderarea Romaniei (cu sau fara amanare, in functie de activarea clauzei). (surse: EurActiv.ro, Euro Info Centre)

Referinte

Comunicat Presa Europa Forum

Dosar EurActiv.ro: Totul despre incheierea negocierilor

Romania in presa lumii

EUROmania integrarii: In ce ape se scalda integrarea in Valcea