Chelsea este pe cale sa cistige procesul cu atacantul roman, care ar putea plati daune de 11,5 milioane de euro

Desi mai are doar o luna pina cind ii va expira suspendarea pentru dopaj, Adrian Mutu ar putea sa nu mai joace fotbal niciodata. Chelsea Londra a primit ieri unda verde de la Liga Profesionista din Anglia pentru a solicita despagubiri de 11,5 milioane de euro de la atacantul roman. Decizia finala va apartine insa FIFA.

Daca si forul mondial va da cistig de cauza clubului londonez, atunci cariera lui Mutu, legitimat acum la Juventus Torino, va fi ruinata.

Cosmarul lui Adrian Mutu pare fara sfirsit. Consecintele greselii facute anul trecut continua sa tulbure viata atacantului roman. Dupa ce a fost prins dopat si concediat de echipa engleza Chelsea Londra, "Briliantul" a mai suferit ieri o infringere usturatoare.

Comisia de Apel a Ligii Profesioniste de Fotbal din Anglia a hotarit ca formatia patronata de magnatul rus Roman Abramovici este indreptatita sa-i ceara despagubiri de 11,5 milioane euro romanului.

Chelsea jubileaza

Comunicatul Premier League este cit se poate de clar, sunind aproape ca o sentinta. "Comisia de Apel a ajuns la concluzia ca, intrucit a consumat substante interzise, jucatorul Adrian Mutu a avut un comportament necorespunzator, Chelsea fiind indreptatita sa puna punct contractului. Faptele jucatorului echivaleaza cu o reziliere unilaterala, fara un motiv intemeiat.

Clubul este autorizat sa solicite compensatii si sanctiuni sportive la Camera pentru rezolvarea litigiilor din cadrul FIFA."

Din acest moment, Chelsea Londra se poate adresa forului fotbalistic international, care va decide daca Mutu trebuie sa plateasca sau nu daune. La aflarea vestii, gruparea lui Abramovici a reactionat prompt: "Clubul Chelsea este multumit ca membrii Comisiei de Apel i-au dat dreptate si au deschis usa pentru solicitarea unor compensatii si sanctiuni sportive.

Chelsea va continua cu hotarire demersurile in acest caz, deoarece are de aparat un principiu".

Precedentul Ortega

Potrivit presei britanice, gruparea de pe "Stamford Bridge" vrea sa obtina 11,5 milioane de euro, adica jumatate din suma pe care a platit-o pentru achizitionarea lui Mutu de la echipa italiana Parma (23 de milioane de euro), in vara anului 2003.

Chelsea, care intentiona sa se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne daca liga engleza i-ar fi respins apelul, isi bazeaza pledoaria pe cazul argentinianului Ariel Ortega, care a fost obligat de FIFA sa plateasca despagubiri echipei turce Fenerbahce, dupa ce i-a fost reziliat contractul pentru comportament inadecvat.

De cealalta parte, Juventus Torino, formatie cu care Mutu are un contract pe cinci ani, ar putea contracara dur actiunea englezilor, mai ales ca are in conducere oameni foarte influenti in fotbalul mondial.

Juventus nu plateste

Presa italiana sustine ca sansele ca "Batrina Doamna" sa scoata bani din seif sint minime. Argumentul: Juventus s-a repezit sa-l ia pe Mutu in luna ianuarie, fiindca putea sa faca transferul gratis, romanul fiind liber de contract.

Mai mult, jurnalistii din Peninsula sustin ca intelegerea dintre clubul torinez si Mutu cuprinde o clauza care stipuleaza ca "alb-negri" pot rezilia acordul, daca Chelsea va cistiga procesul la FIFA. Atacantul roman are in prezent un salariu de un milion de euro pe sezon, in timp ce la Chelsea primea 3,5 milioane de euro pe an. Gruparea din Torino

si-ar fi dorit sa-l foloseasca pe "Briliant" drept moneda de schimb pentru achizitionarea atacantului Antonio Cassano, coechipier cu fundasul Cristian Chivu la AS Roma.

In plus, Mutu, a carui avere este estimata, in acest moment, la 5 milioane de euro, nu are resursele financiare necesare pentru a-si cumpara libertatea.

Dezastru si in viata de familie

Ultima saptamina a fost un dezastru pentru Mutu, un aventurier incurabil. El a fost surprins de paparazzi italieni intrind, la miez de noapte, in locuinta fotomodelului Aida Yespica. In urma acestui incident, Alexandra, fosta sa sotie, a anuntat public ca nici nu se mai pune problema sa se recasatoreasca cu fotbalistul, asa cum se zvonea.

"Relatia mea cu Adrian este terminata definitiv!", a rabufnit Alexandra. Asadar, sperantele lui Mutu de a-si reface familia au esuat lamentabil.

Juve: "N-avem un raspuns"

Oficialii clubului italian Juventus Torino nu aflasera ieri dupa-amiaza decizia forului englez privitoare la Adrian Mutu. Un angajat de la biroul de presa al "Batrinei Doamne" ne-a declarat: "N-avem un raspuns cu privire la cazul Mutu. Ofiterul de presa, Marco Girotto, se afla acum la stadion, unde pregateste meciul de campionat cu Inter (n.r. - disputat aseara, la Torino).

Va rugam sa reveniti zilele urmatoare."

Luminita Grigore, Marius Chican, Daniel Contescu