Fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, a acordat firmei austriece VA Tech Hydro modernizarea termocentralei Bucuresti Vest. Aceeasi firma a primit de la acelasi ministru si contractul modernizarii hidrocentralei Portile de Fier 2, tot fara licitatie

VA Tech Hydro, compania implicata in controversata reabilitare a hidrocentralei Portile de Fier, se va ocupa si de modernizarea termocentralei Bucuresti Vest.

Acesta este ultimul contract incredintat firmei austriece de fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, la doi ani dupa ce ii acordase si reabilitarea hidrocentralei de la Portile de Fier 2.

Austriecii au primit deja avansul pentru investitie, lucrarile urmind sa inceapa in cel mult 4 luni.

VA Tech Hydro a anuntat ieri ca va construi un nou grup la termocentrala Bucuresti Vest, in baza unui contract de 135 de milioane de euro semnat cu proprietarul acesteia, societatea Electrocentralei Bucuresti.

Proiectul presupune extinderea termocentralei Bucuresti Vest cu inca un grup care va produce in cogenerare energie electrica si termica, lucrarile de constructie urmind sa dureze circa 30 de luni, se arata in comunicatul facut public de Mediafax.

Al treilea contract prin incredintare directa de la stat. Compania austriaca nu a cistigat acest proiect la licitatie, ci l-a primit direct de la fostul guvern.

In noiembrie 2003, invocind un memorandum de colaborare cu statul austriac, guvernul Nastase a a fost de acord sa incredinteze direct firmei VA Tech Hydro GmBH&Co din Austria realizarea investitiei la termocentrala Bucuresti Vest.

Valoarea acesteia a fost stabilita la 145,2 milioane de euro, din care 135 de milioane de euro reprezinta contractul cu VA Tech Hydro. Diferenta va fi platita de beneficiar, societatea Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), altor firme care participa la lucrare.

Hotarirea de guvern prin care se garanta investitia a fost semnata de ministrul economiei de la acea data, Dan Ioan Popescu, cel care mai incredintase, la inceputul mandatului, tot firmei VA Tech Hydro si reabilitarea hidrocentralei de la Portile de Fier 2.

VA Tech, implicata in scandalul "Portile de Fier". Compania VA Tech Hydro s-a implicat in retehnlogizarea hidrocentralei Portile de Fier 1 dupa ce a absorbit compania Sulzer care, in 1997, primise de la statul roman acest contract.

Potrivit relatarilor din presa, in 2000, VA Tech Hydro a lansat autoritatilor romane si oferta de modernizare a hidrocentralei Portile de Fier 2 desi, potrivit specialistilor, nu avea nevoie de retehnologizare mai devreme de 2016. Ministrul Dan Ioan Popescu a acceptat oferta, contractul de reabilitare fiind semnat in noiembrie 2001.

Desi VA Tech Hydro nu a facut nimic la Portile de Fier 2 timp de doi ani de la semnarea contractului, Dan Ioan Popescu a fost de acord, in noiembrie 2003, sa-i incredinteze si reabilitarea unei termocentrale.

Avansul s-a platit deja. Pentru a finanta investitia, ELCEN a contractat un credit extern, garantat de stat, de 122 de milioane de euro. In plus, la sfirsitul lunii martie, ELCEN a virat catre firma austriaca si avansul la lucrare.

Suma este confidentiala, dar este mult mai mica decit prevede legislatia romaneasca in vigoare, adica 30% din contract, ne-au asigurat ieri surse din cadrul ELCEN.

Cu toate acestea, prima caramida la noul grup de la Bucuresti Vest se va pune abia peste 4 luni, lucrarile urmind sa se incheie in cel mult 30 de luni, adica dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Termocentrala Vest asigura aproape o cincime din productia de energie a centralelor din Bucuresti.

Contactat telefonic, fostul ministru Dan Ioan Popescu s-a aratat deranjat de intrebarea de ce a fost de acord sa incredinteze acestei firme direct, si nu prin licitatie investitia. "Cititi nota de fundamentare care a insotit acest proiect. Ca sa ma intrebati dupa doi ani, mi se pare putin deplasat", ne-a spus ieri Dan Ioan Popescu.

Conditii preferentiale pentru VA Tech Hydro

Surse din cadrul societatii bucurestene spun ca modernizarea era necesara din cauzacheltuielilor tot mai mari cu combustibilul si a alinierii la standardele de mediu impuse de aderarea la UE. In ciuda nevoii de modernizare, sistemul de finantare ales de guvern pentru contractul cu VA Tech Hydro nu se aplica si in alte proiecte.

In cazul termocentralelor de la Ludus, Bucuresti Sud, CET Grozavesti sau Constanta, 30% din costurile de finantare sint asigurate de un investitor strain. ELCEN, beneficiarul lucrarilor, si investitorul ales vor forma o societate mixta care vor atrage restul de bani necesari reabilitarii termocentralelor.