Chelsea Londra a primit ieri unda verde de la Liga Profesionista din Anglia pentru a solicita despagubiri de 11,5 milioane de euro de la atacantul roman. Decizia finala va apartine insa FIFA, scrie Ev. Zilei. Suparat si trist, jucatorul lui Juventus pare hotarit sa renunte la echipa nationala.

El spune ca nici ziarele romanesti nu i-au fost alaturi in conflictul cu englezii si vorbeste de o campanie impotriva lui, scrie Gazeta Sporturilor.

Gazeta Sporturilor: Adrian, ce vesti ai de la Londra vizavi de procesul cu Chelsea?

Adrian Mutu: Nici o veste. Dar alta e supararea mea. Daca presa din Romania nu ma respecta, eu nu mai vin la echipa nationala.

G.S.: E vorba despre povestea cu paparazzi?

A.M.: Nu. N-are nici o legatura cu asta. Acelea sint probleme personale. Nu le discut, nu le comentez. Dar era bine ca acesti fotografi sa vina sa faca poze si la antrenamentele lui Juventus.

Sa vada cum trag acolo, sa se uite cum evoluez in meciurile amicale sau sa-l intrebe pe Fabio Capello despre cum ma descurc si ce are de gind cu mine.

„E o campanie impotriva mea"

G.S.: Atunci de ce esti suparat?

A.M.: Ma asteptam ca in aceasta perioada, jurnalistii romani sa ma sustina. Vorbesc despre procesul cu Chelsea. Mi se pare ca in tara e o campanie de presa impotriva mea.

G.S.: De ce spui asta?

A.M.: Pentru ca presa are o mare influenta peste tot si la noi se scrie ca Mutu trebuie sa-i plateasca lui Chelsea nu stiu cite milioane de euro. Eu credeam ca romanii tin la romani. Credeam ca jurnalistii ma vor sustine si ca vor sa ma intorc cit mai repede la echipa nationala.

Am recunoscut ca am gresit cu ce am facut. Am ispasit o suspendare de 7 luni.

G.S.: Ziarele au dreptul sa comenteze orice subiect si sa publice informatii.

A.M.: Am inteles perfect treaba asta. Nu mi se poate reprosa mie ca nu-i inteleg pe jurnalisti. La cite s-au scris despre mine, m-am obisnuit deja. Si inteleg rolul gazetarilor. E normal sa fiu criticat cind gresesc. Cind am evolutii proaste pe teren.

E perfect normal! Dar ma doare sufletul cind vad ca intr-un asemenea moment romanii mei nu ma sustin. Tin cu strainii.

„Doar parintii si Juventus sint alaturi de mine"

G.S.: Ai facut declaratii...

A.M.: Asta e o alta poveste. Ca trebuie sa spun tot. Apar prin ziarele din Romania tot felul de replici ale mele, pe care nu le-am dat niciodata. Cred ca e o campanie impotriva mea. Daca jurnalistii romani nu-mi arata respect, eu nu mai vin la echipa nationala. Stiu ca suporterii n-au nici o vina, dar sint si eu om.

G.S.: Esti suparat.

A.M.: Sint! Va spun sincer ca singurii oameni pe care-i simt aproape acum sint parintii mei, sora mea si pe cei de la Juventus. Si ma mai doare ceva. Nimeni de la echipa nationala nu m-a sustinut. Ma refer la jucatori, la toti cei de pe linga echipa nationala. Eu am facut destule pentru ei.

Doar suporterii, cind ieseam pe strada, imi strigau: "Lasa, Mutule, ca iesi tu din asta!".

Piturca il apara

Selectionerul este foarte interesat de soarta lui Adrian Mutu. "Problema lui cu Chelsea este foarte delicata. Nu e normal ca unui jucator dat afara sa i se ceara despagubiri. Chelsea vrea cu orice pret sa-si indrepte greseala comisa cind i-a desfacut unilateral contractul.

Nu cred ca e de competenta Federatiei engleze sa stabileasca daca Mutu trebuie sa plateasca banii solicitatii de Chelsea", a declarat Victor Piturca.

Selectionerul asteapta revenirea lui Mutu la "nationala", chiar daca jucatorul l-a anuntat ca n-ar mai veni: "Daca nu va fi folosit de Fabio Capello dupa ce-i va expira suspendarea pe 18 mai, l-as convoca pentru amicalul cu Moldova din 24 mai.

Prefer sa joace la Juventus pentru a atinge o forma buna in vederea meciului cu Olanda". / Viorel Tudorache

"Mutu are perfecta dreptate. Presa a pus tunurile pe el. In loc sa-l judece pentru ce face ca fotbalist, i se reamintesc fel si fel de probleme din trecut, care au existat sau care nu. Nu e normal. Ne demolam prea usor valorile"

Victor Piturca

"Am vorbit cu Mutu si mi-a zis: «Imi vine sa ma las!». Eu i-am raspuns: "Esti puternic, avem treaba de facut la lot si o sa vezi ca lucrurile se vor indrepta"

Victor Piturca

"Nu cred ca o sa ajunga la asta. Nu stiu ce am fi putut face mai mult pentru el. De fiecare data cind ne intilnim, il incurajam. Sa-si revina repede, pentru ca Romania are mare nevoie de el"

Daniel Pancu

"Am mai declarat asta: daca i se da dreptate lui Chelsea, se creeaza un precedent extrem de periculos. Orice club va putea rupe unilateral contractul si va putea cere despagubiri. Oricum, Mutu cred ca nu s-a referit la mine cind a spus ca nu-l sustin colegii de la nationala"

Cosmin Contra

FIFA VA DA VERDICTUL

„Chelsea a cistigat apelul"

Ieri dupa-amiaza, Comisia de Apel a Premier League a confirmat: "Depistat pozitiv la droguri, Adrian Mutu a fost gasit vinovat de comportament incorect fata de Chelsea, ceea ce a indreptatit clubul sa-i puna capat angajamentului.

Jucatorul a incalcat contractul fara justa cauza si, de aceea, Chelsea poate pretinde compensatii si sanctiuni sportive la FIFA". Daca si FIFA ii va da cistig de cauza, gruparea britanica va cere 11,5 milioane de euro despagubiri de la Mutu sau de la clubul sau, Juventus. / Theodor Jumatate

Gazeta Sporturilor.

Mutu a pierdut in prima faza litigiul cu Chelsea

articol preluat din Ev. Zilei

Chelsea este pe cale sa cistige procesul cu atacantul roman, care ar putea plati daune de 11,5 milioane de euro

Desi mai are doar o luna pina cind ii va expira suspendarea pentru dopaj, Adrian Mutu ar putea sa nu mai joace fotbal niciodata. Chelsea Londra a primit ieri unda verde de la Liga Profesionista din Anglia pentru a solicita despagubiri de 11,5 milioane de euro de la atacantul roman. Decizia finala va apartine insa FIFA.

Daca si forul mondial va da cistig de cauza clubului londonez, atunci cariera lui Mutu, legitimat acum la Juventus Torino, va fi ruinata.

Cosmarul lui Adrian Mutu pare fara sfirsit. Consecintele greselii facute anul trecut continua sa tulbure viata atacantului roman. Dupa ce a fost prins dopat si concediat de echipa engleza Chelsea Londra, "Briliantul" a mai suferit ieri o infringere usturatoare.

Comisia de Apel a Ligii Profesioniste de Fotbal din Anglia a hotarit ca formatia patronata de magnatul rus Roman Abramovici este indreptatita sa-i ceara despagubiri de 11,5 milioane euro romanului.

Chelsea jubileaza

Comunicatul Premier League este cit se poate de clar, sunind aproape ca o sentinta. "Comisia de Apel a ajuns la concluzia ca, intrucit a consumat substante interzise, jucatorul Adrian Mutu a avut un comportament necorespunzator, Chelsea fiind indreptatita sa puna punct contractului. Faptele jucatorului echivaleaza cu o reziliere unilaterala, fara un motiv intemeiat.

Clubul este autorizat sa solicite compensatii si sanctiuni sportive la Camera pentru rezolvarea litigiilor din cadrul FIFA."

Din acest moment, Chelsea Londra se poate adresa forului fotbalistic international, care va decide daca Mutu trebuie sa plateasca sau nu daune.

La aflarea vestii, gruparea lui Abramovici a reactionat prompt: "Clubul Chelsea este multumit ca membrii Comisiei de Apel i-au dat dreptate si au deschis usa pentru solicitarea unor compensatii si sanctiuni sportive.

Chelsea va continua cu hotarire demersurile in acest caz, deoarece are de aparat un principiu".

Precedentul Ortega

Potrivit presei britanice, gruparea de pe "Stamford Bridge" vrea sa obtina 11,5 milioane de euro, adica jumatate din suma pe care a platit-o pentru achizitionarea lui Mutu de la echipa italiana Parma (23 de milioane de euro), in vara anului 2003.

Chelsea, care intentiona sa se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne daca liga engleza i-ar fi respins apelul, isi bazeaza pledoaria pe cazul argentinianului Ariel Ortega, care a fost obligat de FIFA sa plateasca despagubiri echipei turce Fenerbahce, dupa ce i-a fost reziliat contractul pentru comportament inadecvat.

De cealalta parte, Juventus Torino, formatie cu care Mutu are un contract pe cinci ani, ar putea contracara dur actiunea englezilor, mai ales ca are in conducere oameni foarte influenti in fotbalul mondial.

Juventus nu plateste

Presa italiana sustine ca sansele ca "Batrina Doamna" sa scoata bani din seif sint minime. Argumentul: Juventus s-a repezit sa-l ia pe Mutu in luna ianuarie, fiindca putea sa faca transferul gratis, romanul fiind liber de contract.

Mai mult, jurnalistii din Peninsula sustin ca intelegerea dintre clubul torinez si Mutu cuprinde o clauza care stipuleaza ca "alb-negri" pot rezilia acordul, daca Chelsea va cistiga procesul la FIFA.

Atacantul roman are in prezent un salariu de un milion de euro pe sezon, in timp ce la Chelsea primea 3,5 milioane de euro pe an.

Gruparea din Torino si-ar fi dorit sa-l foloseasca pe "Briliant" drept moneda de schimb pentru achizitionarea atacantului Antonio Cassano, coechipier cu fundasul Cristian Chivu la AS Roma.

In plus, Mutu, a carui avere este estimata, in acest moment, la 5 milioane de euro, nu are resursele financiare necesare pentru a-si cumpara libertatea.

Dezastru si in viata de familie

Ultima saptamina a fost un dezastru pentru Mutu, un aventurier incurabil. El a fost surprins de paparazzi italieni intrind, la miez de noapte, in locuinta fotomodelului Aida Yespica.

In urma acestui incident, Alexandra, fosta sa sotie, a anuntat public ca nici nu se mai pune problema sa se recasatoreasca cu fotbalistul, asa cum se zvonea.

"Relatia mea cu Adrian este terminata definitiv!", a rabufnit Alexandra. Asadar, sperantele lui Mutu de a-si reface familia au esuat lamentabil.

Juve: "N-avem un raspuns"

Oficialii clubului italian Juventus Torino nu aflasera ieri dupa-amiaza decizia forului englez privitoare la Adrian Mutu. Un angajat de la biroul de presa al "Batrinei Doamne" ne-a declarat: "N-avem un raspuns cu privire la cazul Mutu. Ofiterul de presa, Marco Girotto, se afla acum la stadion, unde pregateste meciul de campionat cu Inter (n.r. - disputat aseara, la Torino).

Va rugam sa reveniti zilele urmatoare."

Luminita Grigore, Marius Chican, Daniel Contescu

Ev. Zilei - 21 aprilie 2005