Nominalizat de George W. Bush pentru postul de ambasador la Natiunile Unite, neoconservatorul John Bolton nu a fost confirmat in Senatul SUA. Scenariul alegerii unui alt candidat devine tot mai plauzibil.

Printr-o decizie-surpriza, Comisia de politica externa a Senatului american a blocat confirmarea subsecretarului de Stat in probleme de dezarmare, John Bolton, pentru functia de ambasador al SUA la ONU.

Gestul este considerat un serios semnal de avertisment pentru strategia diplomatica a presedintelui Bush si, in acelasi timp, o lovitura data aripii radicalilor neoconservatori din administratia americana. Chiar daca detin controlul asupra Comisiei - avind zece membri, cu doi mai multi decit democratii- republicani, au fost cei care au incurcat calculele Casei Albe.

Surpriza republicana

Opozitia democrata a obtinut marti o noua aminare a votului Comisiei, care ar fi trebuit sa-l confirme pe Bolton, dupa ce senatorul republican de Ohio, George Voinovich, si-a surprins colegii de partid, cerind noi audieri pentru a lua o decizie in privinta lui Bolton.

El a precizat ca subsecretarul de Stat in probleme de dezarmare a oferit raspunsuri mult prea evazive in fata Comisiei, saptamina trecuta, atunci cind a fost intrebat asupra intentiilor sale fata de ONU.

Caracterizat de critici drept arogant, lipsit de flexibilitate si mult prea agresiv pentru functia de ambasador, Bolton este acuzat ca, de-a lungul timpului, a dat dovada de dispret si ostilitate fata de Natiunile Unite, organizatie pe care – spun adversarii sai – Bolton o considera inutila si, totodata, o frina in calea ambitiilor SUA.

Bolton mai este cunoscut drept unul dintre sustinatorii cei mai inversunati ai razboiului din Irak si, in general, ai conceptului politicii interventioniste.

Mai mult, fosti sau actuali subalterni ai sai afirma ca, in calitate de subsecretar de Stat, incepind din mai 2001, Bolton ar fi blocat accesul sefilor lui directi la informatii vitale pentru strategia SUA in privinta Iranului si Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, pentru a-si impune opiniile si a influenta politica externa americana.

Potrivit acelorasi surse, Bolton ar fi incercat sa-i demita si sa-i sanctioneze pe colaboratorii care nu-i impartaseau punctele de vedere.

Un elefant printre portelanuri

Trimiterea lui Bolton la ONU „ar echivala cu trimiterea unui elefant intr-un magazin cu obiecte de portelan", a declarat democratul Joseph Biden, in timpul audierilor.

Aceeasi opinie este impartasita insa si de foarte multi republicani, care sint de parere ca turneul european intreprins de Bush pentru relansarea relatiilor transatlantice si-a pierdut orice semnificatie, in momentul cind Casa Alba l-a nominalizat pe Bolton pentru ONU.

Politica de forta promovata de unul dintre liderii de marca ai neoconservatorilor americani este total incompatibila cu incercarile unei anumite parti a administratiei americane de a realiza o reforma a ONU printr-o colaborare cu organizatia internationala.

Din aceasta perspectiva, o eventuala respingere a nominalizarii lui John Bolton ar putea fi considerata un gest de concesie fata de europeni, dar mai ales fata de moderatii de la Washington, care nu sint de acord cu ceea ce considera a fi inceputul unui nou mandat al politicii unilaterale a SUA.