Soferul Miron Mitrea se ocupa de sanatatea natiei, poetul Vadim Tudor vegheaza la siguranta nationala, iar vamesul Nini Sapunaru se da expert in calculatoare. O privire prin comisiile parlamentare scoate la iveala filosofi la Agricultura, veterinari la Privatizare sau profesori de sport la Buget-Finante. Acestia ne sint alesii.

Veterinari la Aparare, tipografi la Cultura, profesori de sport la Finante. Imposibilitatea de a imparti parlamentarii in comisii in conformitate cu pregatirea fiecaruia da nastere la situatii hazlii. Sau care ar fi hazlii daca, in anumite comisii, numarul mare de diletanti nu ar pune sub semnul intrebarii calitatea legilor care le ies din miini.

Comisia economica a Camerei gazduieste un doctor in Drept penal, Wilhelm Brinza (PPRM), autor al lucrarii „Consideratii privind actiunile de hartuire sexuala". Pentru o abordare detasata a mecanismelor economiei, in comisie a fost inclus si pesedistul Alin Teodorescu, care are la baza Facultatea de filosofie.

Pentru inviorarea parlamentarilor si dinamizarea activitatii Comisiei de buget-finante, PSD l-a trimis aici pe Eduard Martin, absolvent al unei facultati de educatie fizica si sport.

„Antrenorul" parlamentarilor finantisti poate fi secondat cu succes de colegul sau de comisie, Adrian Miroslav-Merka, profesor de sport si fost director de liceu, trimis de Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania.

Filosoful stiuletilor

In Comisia pentru agricultura activeaza un licentiat in filosofie, Mircea Giurgiu. Reprezentant al PBND, acesta a lucrat ca tipograf la Imprimeria „Ardealul", legatura dintre culesul recoltei si „culesul" textelor fiind evidenta.

In aceeasi serie, la invatamint gasim un inginer constructor, Cristian Adomnitei (PNL) si o persoana cu pregatire contabila, Monica Iacob-Ridzi (PD).

Presedintele Comisiei pentru cultura, Raluca Turcan, a absolvit Relatii Internationale si a obtinut o diploma in rusa comerciala de la Institutul Puskin din Moscova. Legatura cu cultura este asigurata de faptul ca-l poate citi pe Puskin in rusa comerciala.

Veterinarii, buni la toate

Comisia pentru politica externa gazduieste un fost director de salubritate, Cezar Preda (PD), care a condus chiar REBU pe vremea cind Basescu era la Primaria Capitalei. PUR a trimis in aceeasi comisie un ofiter de marina, Dumitru Becsenescu, familiarizat probabil cu lumea larga de pe timpul calatoriilor cu nava.

Sirul nepotrivirilor continua la Senat, unde gasim in Comisia de privatizare un veterinar, Cristache Radulescu, membru PD. Alaturi de el activeaza un arhitect, Mihai Lupoi, fost membru PRM. Cum senatorii pot fi membri in mai multe comisii, Cristache Radulescu si-a mai ales una, la fel de potrivita cu meseria sa: Comisia pentru aparare.

El face totodata parte din Comisia mixta pentru controlul SRI. Si in Comisia de sanatate se gaseste un veterinar, senatorul PSD Neculai Apostol.

Comisii de specialitate fara specialisti

Situatia face ca, in anumite comisii, numarul celor care nu sint pe domeniul lor sa se apropie de jumatate din totalul membrilor.

11 dintre cei 21 de membri ai Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor nu au nici pregatirea, nici experienta necesara reprezentarii Romaniei, venind din domenii precum arhitectura (Anca Petrescu, PPRM), administratie publica (Vasile Pruteanu, PSD, fost prefect), avocatura (Vlad Hogea, PPRM) sau constructii (Marius Rogin, PD).

Numai opt dintre cei 19 deputati din Comisia de munca si protectie sociala au studii in domeniul conflictelor de munca, experienta sindicala sau cunostinte in dreptul muncii.

Altii vin din alte domenii de activitate, cum ar fi stomatologia (Grigore Craciunescu, PNL) sau ingineria (Iuliu Furo, PPRM, si Adrian Miutescu, PNL). Dintre cei 12 deputati din Comisia pentru tehnologia informatiei, sapte nu au legatura cu domeniul, conform propriilor CV-uri.

Printre ei, Raul Bobeanu (PSD), un fost sef al DRUPO Neamt - societate care se ocupa cu administrarea drumurilor, un veterinar, Vladimir Minastireanu (PD), un profesor de educatie fizica (Buhaianu Catalin, PSD), un licentiat in filosofie, un fost director de vama, Nini Sapunaru si un contabil (Alexandru Ungureanu, PSD).

Comisia de aparare a Camerei este cam in aceeasi situatie. Din 22 de membri, 10 nu au nici un fel de pregatire in domeniul apararii, fiind la baza profesori de istorie (George Scutaru, PNL, sau Constantin Amarie, PSD), profesori de sport (Mihai Calimente, PD) ori economisti (Florea Voinea, PUR, Constantin Nita, PSD s.a.).

La Senat, cinci din 11 membri ai Comisiei de aparare sint in aceeasi situatie. Un sfert din Comisia de cultura a Senatului are preocupari extraculturale. Intilnim aici un manager in turism (Petru Nicolae Iotan, PD), un inginer specialist in aeronave (Sabin Cutas, PUR) si un inginer politehnist (Karoly Szabo, UDMR).

Celebri, dar necunoscatori

Printre parlamentarii rataciti prin comisii nepotrivite cu pregatirea lor sint si nume celebre. Presedintele LPF, Mitica Dragomir (PPRM), este deja la al doilea mandat in Comisia de industrii. Acesta a preferat „industriile" pentru ca sportul, specialitatea sa, tine, la Camera, de Comisia pentru invatamint, pe care Dragomir a considerat-o neinteresanta.

Dan Iosif figureaza in Comisia de aparare a Camerei. Ca pregatire, Iosif este electronist, dar probabil a contat experienta capatata acum 15 ani, la revolutie.

Hotarit sa-si apere tara si prin alte mijloace decit diatribele din „Romania Mare’’, senatorul Corneliu Vadim Tudor, de formatie sociolog, s-a plasat in Comisia de aparare a Senatului. Nici una dintre aceste situatii nu se compara insa cu prezenta lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, fost sef de atelier si fost lider sindical, la Comisia de sanatate a Camerei.

Oameni cu multe „priceperi"

Calificat de premier drept un om cu „priceperi", vicepremierul PD Gheorghe Seculici, care coordoneaza domeniul economic, este, ca pregatire, arhitect si evaluator imobiliar. Cind PD l-a desemnat vicepremier in locul lui Adriean Videanu, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca pe viitor negocierile cu FMI nu vor cadea in sarcina sa, ci in cea a ministrului Finantelor, Ionut Popescu.

Se continua astfel traditia care, in perioada guvernarii CDR, a adus la agricultura un inginer, pe taranistul Ioan Muresan, asistat pe post de secretar de stat de un medic ginecolog. Muresan si-a uimit auditoriul pe vremea cind era ministru, vorbind in public despre efectivele de „bubuline", cu referire la bovine.