Inca o noapte nedormita incarcata de stres, neliniste si munca pana la epuizare. De ce le-a fost mai frica gospodarilor din Banat, din pacate, nu au scapat: viitura produsa marti seara in zona Gataia-Denta a maturat aproape tot ce i-a stat in cale.

Cinci sute de suflete au fost evacuate in plina noapte (marti spre miercuri) dupa ce apele involburate ale raului Barzava au rupt barajul si au inundat casele din Gataia, una dintre cele mai mari comune din judetul Timis.

In cateva minute, suvoaiele de apa crescute parca din senin la peste un metru au inundat mai bine de 600 de case. "Spitalul e in pericol!", strigau disperati cativa localnici.

Intr-adevar, apele iesite din matca au izolat efectiv cladirea Spitalului din Gataia, unde sunt internati 500 de pacienti. Ca prin farmec, barcile pneumatice manate de pompieri au pornit cursa contracronometru cu viata.

Unul cate unul batrani, femei, copii sau barbati in putere erau imbarcati si transportati de urgenta la loc sigur. Abia dupa miezul noptii agitatia a mai contenit.

"In sfarsit avem si vesti mai bune!", isi marturiseau grabit oamenii noutatea, ca la telefonul fara fir: viitura cea mare care urma sa loveasca din nou satele din zona Gataia a scazut in intensitate.

Cei mai curajosi sau optimisti s-au intors noaptea spre casele lasate prada apelor. Altii, nu au mai avut unde se intoarce, casutele modeste disparand ca la un semn, o data cu apele furioase...

Starea de calm relativ n-a durat insa mult. Vestea ruperii altui dig de pe Timis, din zona Giulvaz (satul Crai Nou), a bagat iarasi spaima-n oameni.

Imaginile viiturii sunt greu de redat in cateva cuvinte. "O cascada imensa s-a pravalit parca dintr-o data peste sat", incerca sa explice ieri un localnic. In cateva clipe case, gospodarii, gradini si terenuri au fost cotropite de-a valma de ape.

Cu eforturi aproape supranaturale echipele de interventie au reusit, in plina noapte, sa evacueze satul aflat in stapanirea suvoaielor tulburi. Nici primele ore ale diminetii de ieri nu erau mai optimiste: se astepta din moment in moment ca Timisul sa atinga cota maxima la Graniceri, in zona de frontiera.

Peste 35 de scoli din judet au fost inchise sau transformate in adaposturi pentru sinistrati. Prefectul de Timis a declarat ca intreg judetul este sinistrat: "Arata ca Dunarea!".

Chiar si atunci cand apele se vor mai domoli, pandeste alt pericol: epidemiile. Sunt necesare cel putin 500 de doze de vaccin antihepatita A, spuneau medicii, dar si solutii pentru curatarea urgenta a fantanilor.

Dupa aproape o saptamana de urgie si ploi necontenite, ieri la amiaza a rasarit prima raza de soare si de speranta ca ce-a fost mai greu a trecut de-acum.