Alternarea dusurilor reci cu cele calde pare a fi tactica adoptata de Condoleezza Rice in scurta sa vizita la Moscova, urmata de participarea la reuniunea ministrilor de Externe ai NATO, care a avut loc, ieri, pentru prima oara intr-o tara a fostului spatiu sovietic, Lituania.

Atat in convorbirile cu ziaristii in avionul cu care calatoreste, cat si intr-un interviu acordat postului de radio "Eho Moskvi", sefa diplomatiei americane si-a exprimat "profunda ingrijorare" fata de "concentrarea puterii in mainile presedintiei, in detrimentul institutiei parlamentare si al unei justitii independente", ca si fata de "absenta unor medii electronice (posturi de televiziun

e) independente", declarand, in acelasi timp, ca SUA vor monitoriza indeaproape care va fi verdictul in procesul fostului magnat al petrolului Hodorkovski, pentru a vedea "in ce fel se aplica domnia legii in Rusia".

Mai mult, depasind, oarecum, limitele impuse de tactul diplomatic, a sugerat lui Putin sa nu se cramponeze de putere la expirarea (in 2008) a actualului sau mandat, care, potrivit Constitutiei Rusiei, ar trebui sa fie ultimul.

In acelasi timp insa, pentru a contrabalansa indispozitia evidenta a Kremlinului fata de asemenea critici si reprosuri dure, mai ales ca ele preced vizita pe care Bush urmeaza sa o efectueze la Moscova, pentru a participa la ceremoniile marcand 60 de ani de la victoria impotriva fascismului, "Condie" a tinut sa adauge ca nu doreste ca Rusia sa devina izolata pe plan international, ca urmare a s

labei ei performante in ce priveste practicile democratice, si ca va sprijini eforturile Moscovei de a se alatura Organizatiei Comerciale Mondiale (OCM). Oricum insa, dincolo de asemenea "frecusuri", rusii si americanii se inteleg foarte bine cand e vorba de probleme militare.

Dovada este ca la Vilnius, capitala Lituaniei, unde a avut loc reuniunea Aliantei Nord-Atlantice, a fost semnat un acord intre Rusia si NATO pentru a facilita tranzitul si desfasurarea de trupe straine pe teritoriul rus, si de trupe rusesti pe teritoriul tarilor atlantice, in special in vederea unor manevre comune, ca si a unor operatii antiteroriste.

In fine, profitand de prezenta ei la Vilnius, Condoleezza si-a propus sa aiba o intalnire cu liderii opozitiei din Belarus, tara pe care a inclus-o in lista "avanposturilor tiraniei" alaturi de Iran, Cuba, Coreea de Nord, Birmania (Mynamar) si Zimbabwe.

"Belarus este ultima dictatura din centrul Europei si a sosit timpul pentru o schimbare si in aceasta tara", a spus ea, exprimand, astfel, speranta ca, dupa Ucraina si Georgia, "revolutia portocalie" sa se extinda asupra unei noi foste republici sovietice". Ramane de vazut daca ursului rus asemenea dusuri scotiene ii fac placere si daca nu cumva va incepe sa se zburleasca.