In Ecuador, saptamanile de proteste impotriva presedintelui Lucio Gutierrez, care s-a amestecat in treburile justitiei, au dus la alungarea sa de la putere.

Acesta a fugit din palatul prezidential la bordul unui elicopter. Armata a inchis aeroportul, in caz ca ar incerca sa plece din tara, iar Gutierrez s-a refugiat pentru moment la ambasada Braziliei din Quito. Noul pesedinte a dispus deja arestarea sa:

Cu un vot unanim, deputatii opozitiei prezenti in sala au hotarat indepartarea de la putere a presedintelui Lucio Gutierrez pentru abandonarea postului, in fapt neindeplinrea atributiilor.

Votul a fost de 62 - 0, Congresul, unicameral, avand 100 de deputati.

Vicepresedintele Alfredo Palacio a depus juramantul, iar primul sau ordin a fost cel privind arestarea lui Gutierrez.

Momentul crucial a fost acela in care armata a anuntat ca nu-l mai sprijina.

Parlamentul spera ca astfel sa puna capat violentelor dintre adeptii si oponentii lui Gutierrez.

In varsta de 48 de ani, Gutierrez - un fost colonel de armata - a devenit presedinte in anul 2002, fiind ales pe o platforma de stanga.

In ultima vreme a fost confruntat cu puternice proteste de strada, adversarii sai acuzandu-l de tendinte dictatoriale, prin faptul ca a incercat in mod ilegal sa controleze puterea judecatoreasca si pe cea legislativa.

Vineri, Gutierrez a dizolvat Curtea Suprema, in incercarea de a amuti protestele. El demisese, inca din decembrie, cea mai mare parte a judecatorilor Curtii Supreme, punand in locul lor persoane apropiate guvernului, decizie considerata drept ne-constitutionala.

Imediat ce si-a intrat in atributii, instanta suprema a renuntat la acuzatiile de coruptie aduse unuia din apropiatii lui Gutierrez, fostul presedinte Abdala Bucaram.

Partidul acestuia, Roldosista, a contribuit la blocarea incercarii opozitiei, din luna noiembrie, de a obtine suspendarea din functie a lui Gutierrez.

Analistii au considerat ca intregul aranjament a fost un simplu targ politic.