"Romania si Ucraina au o sansa unica de a-si imbunatatii relatiile" - mesajul vine din partea presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, aflat in vizita oficiala la Bucuresti.

Liderul "revolutiei portocalii" de anul trecut din Ucraina a facut trimitere la evenimentele de atunci in sensul deschiderii Kievului catre lume. Domnul Iuscenko a rostit un discurs in parlament, si a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Printre altele, s-a convenit sa se infiinteze o comisie mixta care sa analizeze toate problemele dintre cele doua state.

Presedintele Traian Basescu si presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, au anuntat infiintarea unei comisii bilaterale care sa gaseasca solutii la "cele mai dureroase probleme bilaterale".

Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko a declarat ca: "primul comitet se va ocupa de rezolvarea conflictului transnistrean, al doilea va lucra pe problema minoritatilor nationale - vom avea inainte si o monitorizare a conditiilor minoritatilor - iar al treilea se va ocupa de canalul Bastroe."

De altfel, Romania participa vineri la Chisinau, in calitate de observator, la o conferinta regionala la care se va lua in discutie si problema Transnistriei.

"Romania participa la invitatia presedintelui Iuscenko si a presedintelui Voronin. Avem calitatea de observatori, dar fara a intra in detalii va pot spune ca impreuna cu domnul presedinte Iuscenko ne-am corelat pozitiile cu privire la unele din problemele ce vor fi discutate", a declarat Traian Basescu.

Dupa schimbarea puterii de la sfarsitul anului trecut atat la Kiev cat si la Bucuresti, autoritatile din cele doua tari incearca sa solutioneze diferendele dintre Romania si Ucraina.

Printre acestea, situatia minoritatilor, canalul Bastroe sau delimitarea platoului continental al Marii Negre, inclusiv problema Insulei Serpilor. Anul trecut, Romania a chemat Ucraina in judecata la Curtea Internationala de la Haga in problema platoului continental.

Acum Traian Basescu, pare sa dea un termen de gratie Ucrainei.

"Ne-am deschis o noua oportunitate prin decizia de a redeschide discutiile bilaterale pe tema platoului continental, problema care oricum nu ar putea fi rezolvata pana la sfarsitul anului 2005 in Curtea de la Haga."

"Termenul pe care noi l-am stabilit pentru solutionarea tuturor problemelor in litigiu este sfarsitul anului 2005", spune presedintele Romaniei.

In sfarsit, cei doi sefi de stat par decisi sa solutioneze si situatia minoritatilor din cele doua tari.

Unul dintre comitetele comisiei "Basescu-Iuscenko" va monitoriza conditia minoritatii ucrainene din Romania si a romanilor din Ucraina dupa care va decide ce se poate face pentru a imbunatatii situatia acestora.