Fostul presedinte al Comisiei Europene, Jacques Santer, prezent joi la Conferinta "Europa Forum", organizata de HVB Bank Romania si Bank Austria Creditanstalt, partener media EurActiv.ro, a declarat ca "Uniunea Europeana si-a indeplinit, in sfirsit, scopul de a deveni un jucator global", iar Romania are locul ei bine stabilit in familia europeana.

Conferinta "Europa Forum", desfasurata joi, la Bucuresti, cu cateva zile inaintea semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, a avut ca tema de dezbatere "Oportunitati si provocari ale Uniunii Europene".

Conferinta a beneficiat de participarea unor invitati de prestigiu, precum Jacques Santer, fost presedinte al Comisiei Europene, Leonard Orban, negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, Erich Hampel, CEO Bank Austria Creditanstalt, si Ferdinand Lacina, fost ministru de Finante al Austriei.

Lucrarile au fost moderate de Daniel Daianu, fost ministru de Finante al Romaniei.

Vechi prieten al Romaniei, sub conducerea caruia Comisia Europeana a demarat negocierile de aderare cu tara noastra, Jacques Santer a demonstrat o excelenta cunoastere a realitatilor Romaniei.

Domnia sa a reiterat necesitatea ca autoritatile de la Bucuresti sa continue intr-un ritm alert reformele cerute de Uniunea Europeana, sustinind ca Romania se afla la inceputul unui drum care o va readuce acolo unde ii este locul.

Europa se afla la un moment important al istoriei sale, avand in vedere evolutiile care au avut loc incepand din 1950 pana in prezent, a spus Jacques Santer.

Obiectivul UE, a precizat fostul sef al Comisiei Europene, a fost stabilirea pacii in Europa, obiectiv care a fost atins in pofida unor critici care au fost aduse Uniunii.

Pe linga aceasta realizare, care a dus la instaurarea celei mai lungi perioade de pace din istoria Europei, UE a mai atins un scop - acela de a deveni un jucator important pe piata globala, alaturi de SUA sau Rusia, a mai spus Jacques Santer.

Sunt mandru ca semnarea Tratatului de aderare are loc la Luxemburg

"Sunt mandru ca semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va avea loc la Luxemburg", a mai declarat Jacques Santer, care a ocupat in trecut si functia de premier al Luxemburgului. Domnia sa a subliniat avantajele economice ale extinderii UE, dind ca exemplu Portugalia, Spania sau chiar Luxemburg.

In legatura cu tara sa, Jacques Santer a relatat evolutia pozitiva a pietei locurilor de munca dupa intrarea in UE, cu referire specifica la industria siderurgica.

De asemenea, Santer a mai discutat despre provocarile actuale infruntate de Uniunea Europeana, amintind despre delocalizarea fortei de munca si mutarea unor importante capacitati de productie ale marilor concerne occidentale din Vestul Europei spre estul sau centrul continentului.

Domnia sa a declarat ca Romania trebuie sa profite de aceasta tendinta, asemanind-o cu situatia inregistrata in anii ‘50, cind firme mari din SUA si-au mutat productia pe "batrinul continent".

Discutind despre apropiata si asteptata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, negociatorul-sef, Leonard Orban, a reafirmat angajamentele luate de autoritatile de la Bucuresti in fata Comisiei si Parlamentului European.

Orban a declarat ca Romania are capacitatea de a se transforma radical in scurtul timp ramas pina la aderarea efectiva, astfel incit sa intre in UE deplin pregatita pentru a face fata exigentelor politice si economice.

Orban a declarat ca, dupa semnarea Tratatului de aderare, Romania se va confrunta cu doua provocari: una legata de pregatirea pentru aderare si a doua legata de faptul ca Romania va participa cu statut de observator la activitatile principalelor institutii ale Uniunii.

Incheierea negocierilor de aderare in decembrie 2004 a reprezentat un moment foarte important, a spus negociatorul-sef, avand in vedere schimbarile care au intervenit in procesul de aderare si negociere.

De asemenea, Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, a vorbit despre importanta politicii industriale a Romaniei in vederea accederii pe piata comuna.

Ferdinand Lacina, fost ministru de Finante al Austriei, a pus in garda autoritatile romane in legatura cu doua probleme extrem de importante, care pot greva rezultatele economice ale aderarii: situatia agriculturii si politica de mediu.

Referinte

  • Dosar: Jacques Santer in Romania: "25 aprilie, o data istorica pentru Romania"
    Comunicat Europa Forum (diacritice)

    Dosar EurActiv.ro: Totul despre incheierea negocierilor