Surpriza de proportii la finalul congresului PSD. Mircea Geoana este de astazi noul presedinte al partidului. El l-a invins pe contracandidatul

sau, Ion Iliescu cu un scor zdrobitor. Locul doi in partid ii revine lui

Adrian Nastase, care este presedintele executiv al formatiunii. Intr-un interviu acordat INFO PRO Titus Corlatean vicepresedinte al PSD a comentat rezultatul alegerilor din partid.

Rep: Buna dimineata.

- Buna dimineata, cu amendamentul ca mandatul meu de purtator de cuvint s-a terminat aseara odata cu Congresul.

Rep: E surprinzatoare victoria lui Geoana?

- Da si nu. Da, oarecum pentru ca stim foarte bine ca domnul Ion Iliescu a avut si are in continuare foarte multi sustinatori in partid si este firesc sa fie asa in toate aceste luni de dezbateri interne la nivelul filialelor locale, judetene si iata si la nivelul Congresului a fost evidenta dorinta oamenilor de a merge pe un proces mai accelerat de innoire, iar acest lucru s-a vazut la vot.

Rep: Este un adevarat esec pentru Iliescu rezultatul votului de la Congres.

Cum se explica schimbarea neaspteptata de situatie?

- Am resimtit mesajul foarte multora dintre colegii nostri delegati la

Congres, am resimtit frustrarile extraordinar de mari acumulate in

rindul membrilor nostri de partid, in rindul simpatizantilor pentru

faptul ca, desi am cistigat alegerile, am pierdut guvernarea, pentru

faptul ca in toate aceste ultime 3-4 luni noi ne-am pierdut, ne-am

consumat energia, ne-am macinat in chestiuni care tineau, in buna

masura, de interese personale, orgolii personale uneori prea mari, de

faptul ca nu ne-am concentrat pe ceea ce era cu adevarat important

pentru noi in competitia politica cu actuala guvernare.

Aceste frustrari au generat, pina la urma, o anumita orientare, o anumita decizie a unei majoritati importante in cadrul lucrarilor Congresului, dorinta pe care eu as decodifica-o in felul urmator: la

nivelul PSD nu am avut, nu avem si nu vom avea o problema din

punct de vedere al ofertei noastre politice, al ofertei de guvernare, al competentelor si al oamenilor valorosi pe care noi ii putem propune.

Problema noastra a fost - si cred ca incepind cu Congresul de ieri suntem pe cale sa rezolvam in buna masura aceasta problema - aceea a perceptiei, la nivelul opiniei publice, ca PSD-ul este sau nu este un partid curat.

Ceea ce oamenii au dorit prin votul democratic, pentru ca a fost un exercitiu extrem de democratic, a fost sa dea acest impuls, aceasta sansa PSD-ului de a incepe sa dezlipeasca etichetele care ne-au fost

lipite noua tuturor membrilor de partid, desi cei mai multi dintre colegii nostri nu au avut nici un fel de-a face cu aceste probleme, care au fost imputate unora dintre colegii nostri si acest lucru s-a vazut aseara la vot.

Rep: Ce se asteapta de la noua conducere a partidului?

- Vom vedea exact despre ce este vorba.

In urma votului Congresului, oamenii au decis care este pozitia unuia sau altuia dintre colegii nostri in structurile de partid, dar ceea ce cu totii au spus aseara si azinoapte a fost: dezbatem, votam, tragem

concluziile, tragem linia, vedem care sunt rezultatele, cu totii acceptam rezultatele si impreuna, pentru ca mesajul de unitate a fost extrem de important, mergem mai departe, cu forte proaspete.

Rep: Se va pastra unitatea partidului dupa acest congres? Ce loc isi va gasi Ion Iliescu in partidul pe care l-a fondat?

- Acest exercitiu democratic ne-a consolidat pe noi ca partid, sunt ferm convins ca noi ca partid avem nevoie de experienta si de energia tuturor colegilor de partid incepind cu domnul Ion Iliescu si ceilalti colegi.

Este o chestiune de onoare pina la urma, de moralitate sa spun urmatoarele lucruri: felicitari celor care au cistigat, onoare celor care au participat la competitie si nu au cistigat!