Productia americana "Cantec de iubire va rula pe ecranele cinematografelor Hollywood Multiplex si Movieplex incepand cu 6 mai.

Filmul nominalizat la Globul de aur pentru cea mai buna actrita (Scarlett Johansson) este povestea a trei oameni neobisnuiti, care au ajuns sa locuiasca sub acelasi acoperis din motive diferite.

Convietuirea lor este dincolo de concretul situatiei, o lume magica, o poveste despre literatura si dragoste la un nivel ceva mai profund.

Locuind intr-un cartier retras al New Orleans-ului, Purslane Hominy Will (Scarlett Johansson), o adolescenta retrasa si cam ciudata, se intoarce in orasul in care a copilarit, dupa ce afla de moartea mamei sale.

Asteptandu-se sa gaseasca casa acesteia abandonata, Pursy este socata atunci cand descopera ca este locuita de doi barbati, ale caror vieti au luat o intorsatura ciudata cu ceva ani in urma.

Prieteni cu mama ei, Bobby Long (John Travolta), un fost profesor de literatura, si protejatul acestuia care in acelasi timp ii este si biograf), Lawson Pines (Gabriel Macht), s-au stabilit in vechea casa acum mult timp, si nici prin cap nu le trece sa plece.

Atunci cand cei trei isi expun punctele de vedere, sunt siliti sa incerce sa convietuiasca – aceasta este povestea a trei oameni neobisnuiti, si a casei lor si mai ciudate.

Pe masura ce timpul trece, Bobby, Lawson si Pursey sunt surprinsi de secretele pe care le afla despre ceilalti, care dezvaluie complexa tesatura a alegerilor care i-au adus in acest punct.

Despre productie

"Cantec de iubire" a fost scris de Shainee Gabel, aceasta manifestandu-si de la inceput dorinta de a regiza filmul.

I-a luat cinci ani pana ce a reusit sa aduca scenariul in atentia producatorilor, dar atunci cand in sfarsit a reusit, Gabel a reunit o echipa de productie care s-a implicat trup si suflet, o distributie la care regizorii debutanti nu pot decat sa viseze, toate acestea avand drept fundal orasul New Orleans.

Prima persoana care si-a manifestat interesul pentru proiectul lui Gabel a fost producatorul Paul Miller. S-au intalnit prin intermediul agentilor lor si au dezvoltat scenariul de-a lungul catorva ani, care au fost marcati de participarea lui Gabel la Sundance Screenwriter’s Lab.

"Scenariul este minunat", spune Miller. "Descrie o lume de care majoritatea oamenilor nu sunt constienti – o lume magica. Si este o poveste despre literatura si dragoste…nu neaparat dragoste fizica, ci mai degraba dragoste intre fiintele umane, la un nivel ceva mai profund".

Producatorul David Lancaster s-a alaturat proiectului cand acesta era intr-o faza destul de avansata. El compara scenariul lui Gabel cu cele scrise de doi castigatori ai premiului Pulitzer, cu care a colaborat mai inainte: Marsha Norman ("‘Night Mother") si Beth Henley ("Crimes of the Heart").

"Dintotdeauna am fost atras de marile scriitoare – mai ales de cele care provin din Sud", explica Lancaster, „si chiar daca Shainee nu provine din acesta zona, povestea ne transpune intr-o atmosfera sudica, iar personajele ei sunt deosebite. Are un incredibil simt al dialogului, stie cum sa faca personajele sa para reale".

Rolul lui Bobby Long marcheaza intoarcerea lui Travolta la roluri mai mici, mai dramatice, cum a fost si cel al ucigasului filosof din "Pulp Fiction", filmul lui Quentin Tarantino, cel al ambitiosului avocat din "A Civil Action," sau cel al directorului de campanie prezidentiala din "Primary Colors." Identificandu-se deindata cu personajul lui Bobby Long, Travo

lta explica atractia pe care a simtit-o pentru scenariu. "Daca esti familiarizat cu opera lui (William) Inge sau Tennessee Williams,", spune el, "atunci te identifici imediat cu aceste scrieri, care sunt, dupa parerea mea, un raspuns contemporan la operele scriitorilor mentionati.

Vezi acest lucru pe prima pagina, si continua in fiecare fragment al scenariului, asa ca ti-e usor sa te indragostesti de el. Povestea transpare cu usurinta", spune el, "este foarte completa si n-a trebuit sa-i aduc nici un fel de modificare.

N-a trebuit decat sa definesc personajul bazandu-ma pe indiciile date in scenariu. Dialogul te ajuta sa descoperi profunzimea personajului lui Bobby Long si, ca orice scriere de exceptie, poate fi abordat din mai multe unghiuri".

Conform spuselor lui Gabel, roulul lui Pursy s-a potrivit ca o manusa unei tinere actrite pe nume Scarlett Johansson. Johansson a impresionat-o profound pe Gabel inca din vremea cand avea doar zece ani si juca in "Manny and Lo".

In timp ce termina prima schita din "Bobby Long", Gabel a vazut "Imblanzitorul de cai", si si-a dat seama ca a gasit-o pe Pursy. Doi ani mai tarziu, Johansson a citit scenariul si s-a intalnit pentru prima oara cu Gabel, urmand apoi o alta serie de intalniri, de-a lungul anilor in care s-a incercat gasirea unui sponsor.

Johansson si mama ei, care-i este si manager, Melanie Johansson, au fost pasionate de "Bobby Long", s-au luptat pentru realizarea lui si n-au pregetat niciodata in angajamentul lor de a ajuta la realizarea acestui film. „Scarlett este perfecta in rolul lui Pursy", spune Miller. "Are o anumita naturalete, o indrazneala aparte.

Pare ca intra in pielea personajului".

Gabriel Macht a trebuit sa se lupte pentru rolul lui Lawson, fostul student eminent al lui Bobby Long. „Nu stiam nimic despre acest actor", spune Gabel. „Am intervievat si supus la probe o groaza de oameni, dar el a fost cel asupra caruia ne-am oprit".

„Gabriel a fost ultima piesa pe care am adaugat-o distributiei", subliniaza Miller, „si cautam pe cineva care sa fie un fel de punte de legatura intre personajele lui Bobby si Pursy.

Cel mai interesant lucru in legatura cu Gabriel este ca atunci cand urmaresti acest personaj iti dai seama ca are un trecut comun impreuna cu Bobby, in care au baut mult, au stat de vorba si au filosofat, dar a cam inceput sa se sature de acest lucru".

Povestea din "Cantec de iubire" se petrece pe parcursul a noua ani. Actinuea desfasurandu-se in New Orleans, Louisiana, actorii si producatorii s-au trezit filmand in timpul zilelor fierbinti si umede din iulie si august. Fiecare dintre cei implicati in film are o vizune diferita despre felul in care caldura a afectat productia.

„New Orleans-ul este destul de fierbinte in timpul verii", spune Miller, "dar cred ca in loc sa combatem acest lucru, l-am facut sa fie parte din film. Oamenii transpira si vor transpira si atunci cand vor vedea acest film. O parte din natura languroasa a orasului isi gaseste explicatia in caldura.

Oamenii nu se grabesc in acest oras, deoarece este foarte cald."

Din punctul de vedere al celui de-al doilea producator, David Lancaster, „este un adevarat chin sa filmezi vara in New Orleans. Am consumat cu rapiditate rezervele de apa si gheata, si asta arata care este efectul caldurii si al umiditatii asupra echipei, dar toata lumea pare sa reziste pana acum.

Nimeni n-a dezertat de la datorie. Avem multa apa la indemana".

Travolta vede lucrurile in alta lumina. „Aceasta poveste n-ar putea sa aiba loc in alta parte, spune el. "New Orleans este un personaj in sine. Nu este un simplu décor – arsita face parte din caracterul personajelor.

Este ceva legat de Sud, un amestec impregnat de sperante desarte si tragedii carora le cadem prada – este parte a mostenirii culturale a acestei regiuni.

Dar in ciuda caldurii si a umiditatii, a ploii si a unui orar foarte incarcat, Travolta este fericit ca este aici. „Este un rol minunat pentru un actor, si sunt cu adevarat norocos ca am dat peste acest scenariu".

Distributie

JOHN TRAVOLTA (Bobby Long) a fost distins de doua ori cu nominalizari la Premiile Academiei, cea mai recenta fiind pentru rolul ucigasului filosof din filmul lui Quentin Tarantino, "Pulp Fiction." A mai fost nominalizat la BAFTA si la Globul de Aur tot pentru acest rol extrem de apreciat si a fost ales Cel Mai Bun Actor de catre Asociatia Criticilor de Film din Los Angeles.

Travolta a mai fost aplaudat pentru rolul unui mafiot care devine producator de televiziune, in comedia de senzatie "Get Shorty", care i-a adus un Glob de Aur pentru cel Mai Bun Actor intr-un Film Artistic, Muzical sau Comedie.

In 1997, Travolta a fost distins cu Premiul Cinematecii Americane pentru extraordinara sa cariera si semnificativa contributie adusa la arta filmului si a televiziunii. In 1998 a fost distins de catre Academia Britanica de Film si Televiziune cu Premiul Britannia.

Tot in 1998, Travolta a prinit premiul Lifetime Achievement la Festivalul de Film de la Chicago.

Travolta a obtinut prestigiosul premiu Alan J. Pakula din partea US Broadcast Critics Association pentru rolul sau din "A Civil Action," film bazat pe cartea cu acelasi nume si regizat de Steve Zaillian.

A fost din nou nominalizat la Globul de Aur pentru rolul sau din "Primary Colors," in regia lui Mike Nichols, cu Emma Thompson si Billy Bob Thornton in rolurile principale.

A jucat intr-unele dintre cele mai cunoscute filme ale generatiei sale. A fost pentru prima oara nominalizat la Oscar si la Globul de Aur multumita rolului din "Saturday Night Fever", care a lansat fenomenul disco de la sfarsitul anilor `70.

Mai apoi, a jucat in versiunea cinematografica a binecunoscutului muzical "Grease", ca si in celebrul "Urban Cowboy", care a influentat la randul sau cultura populara. Printre celelalte filme ale sale se numara peliculele lui Brian DePalma, "Carrie" si "Blow Out," ca si comedia regizata de Amy Heckerling, "Look Who’s Talking."

Travolta a jucat in "Phenomenon" ca si intr-un film regizat de John Woo, thriller-ul "Broken Arrow." A mai jucat in clasicul "Face Off" in care il are drept partener pe Nicholas Cage si in "The General’s Daughter", cu Madeleine Stowe.

De curand Travolta a jucat intr-un thriller regizat de John McTiernan, „Basic". A mai jucat in "Domestic Disturbance," regizat de Harold Becker, "Nume de cod: Swordfish," in regia lui Dominic Sena, "Battlefield Earth," inspirit de celebrul roman al lui L. Ron Hubbard, ca si in comedia de succes "Michael," scrisa si regizata de Nora Ephron.

De curand Travolta a putut fi vazut in "The Punisher," in care joaca alaturi de Thomas Jane. Il mai are partener pe Joaquin Phoenix in "Ladder 49" si a terminat recent filmarile la "Be Cool", continuare la succesul lui "Get Shorty".

SCARLETT JOHANSSON (Pursy) Avand la activ peste zece ani in cinematografie, de doua ori nominalizata la Globul de Aur si castigatoare a unui premiu BAFTA, Scarlett Johanssen s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes tinere actrite ale Hollywoodului.

Johansson a fost aplaudata de critici si a primit un premiu pentru Cea Mai Buna Actrita la Festivalul de Film de la Venetia pentru rolul sau din "Lost in Translation", in care il are drept partener pe Bill Murray; filmul este cel de-al doilea proiect al regizoarei Sofia Coppola.

De curand Johansson a jucat rolul principal din "Girl With a Pearl Earring," un film adaptat dupa romanul cu acelasi nume in care este povestita viata pictorului Johannes Vermeer (Colin Firth).

Johansson a terminat productia la filmul fratilor Weitz, "In Good Company," si a inceput filmarile la "Untitled Woody Allen Summer Drama" in Londra. Johansson va incepe sa lucreze la filmul lui Brian DePalma, "The Black Dahlia", in care ii are drept parteneri pe Josh Harnett si Mark Wahlberg.

Alte filme in care mai poate fi vazuta Johansson sunt "A Love Song for Bobby Long" in care joaca alaturi de John Travolta si "A Good Woman", cu Helen Hunt.

La varsta de 14 ani, Johansson a fost recunoscuta pe plan mondial gratie rolului Grace McLean, adolescenta traumatizata de un accident de calarie, din filmul lui Robert Redford, "Imblanzitorul de cai".

In continuare, a jucat intr-un film regizat de Terry Zwigoff, "Ghost World," obtinand un premiu pentru Cea Mai Buna Actrita intr-un rol secundar din partea Toronto Film Critics Circle. Johansson a mai fost distribuita in drama fratilor Coen, "The Man Who Wasn’t There," in care ii are drept parteneri pe Billy Bob Thornton si Frances McDormand.

Printre celelalte filme ale sale se numara comedia lui Rob Reiner, "North;" thriller-ul "Just Cause," cu Sean Connery si Laurence Fishburne; si un rol in celebra pelicula "Manny & Lo," care i-a adus o nominalizare la Premiile Independent Spirit pentru Cel Mai Bun Rol Feminin.

Nascuta in New York, Johansson a debutat in actorie la varsta de 8 ani, cu productia "Sophistry," in care joaca alaturi de Ethan Hawke, la New York’s Playwright’s Horizons.

GABRIEL MACHT (Lawson) a putut fi vazut de curand in marele succes semnat de Roger Kumble, "Turnaround", in care ii are drept parteneri pe Jonathan Silverman si Mark Feuerstein. A mai jucat intr-o productie Disney/Spy Glass, "Recrutul," cu Al Pacino, Colin Farrell si Bridget Moynahan.

Inainte de "Recrutul," Macht a jucat alaturi de Chris Rock si Anthony Hopkins in rolul unui spion CIA, partener al lui Hopkins in comedia de actiune Disney "Bad Company" regizata de Joel Schumacher si produsa de Jerry Bruckheimer. A mai putut fi vazut in succesul celor de 20th Century Fox Studios, "Behind Enemy Lines", cu Owen Wilson si Gene Hackman.

A fost extrem de apreciat de critici pentru rolul „Frank James" din comedia de actiune semnata de Warner Bros., "American Outlaws," in care ii are drept parteneri pe Colin Farrell si Kathy Bates.

Printre celelalte filme ale lui Macht se numara "The Object of My Affection" cu Jennifer Aniston si celebrul film independent "The Adventures of Sebastian Cole" lansat de Paramount Classics.

Pe micile ecrane, Macht a jucat de curand in serialul science-fiction lansat de NBC/Dreamworks, "The Others." A mai jucat impreuna cu Jennifer Love Hewitt in biografia televizata ABC, "Audrey Hepburn," interpretandu-l pe curtezanul ‘William Holden.’ Printre celalte aparitii ale sale in televiziune se numara ‘Barkley Modelistul’ in "Totul despre Sex," ‘Dezbracatu’’

in "Spin City" si doua dintre cele mai apreciate filme, "Follow the River" cu Sheryl Lee si "Guilty Until Proven Innocent" cu Brendan Fraser si Martin Sheen.

DEBORAH KARA UNGER (Georgianna) a jucat de curand alaturi de Sir Ian McKellan in filmul lui Carl Bessai, "Emile," si de legenda ecranului, Sophia Loren, intr-un film semnat de Edoardo Ponti, "Between Strangers," in care ii are drept parteneri pe Mira Sorvino si Gerard Depardieu, si pentru care a fost nominalizata in 2003 la Premiile Academiei Canadiene.

Dupa ce a absolvit prestigiosul National Institute of Dramatic Art, a jucat in filme precum cel al lui Norman Jewison, "Hurricane" cu Denzel Washington, "Payback" cu Mel Gibson, productia lui David Fincher "The Game" cu Michael Douglas si Sean Penn, "Crash" al lui David Cronenberg, in care ii are drept parteneri pe Holly Hunter si James Spader, film care a obtinut in 199

7 Premiul Juriului la Cannes, ca si pelicula semnata de Istvan Szabo, "Sunshine" in care mai apar Ralph Fiennes si William Hurt, care i-a adus in 2000 un premiu al Academiei Canadiene de Film.

Printre celelalte filme ale sale se numara "The Salton Sea" cu Val Kilmer, "Signs and Wonders"cu Stellan Skarsgard si Charlotte Rampling, "No Way Home," cu Tim Roth, succesul lui Bette Gordon "Luminous Motion" si "The Weekend" cu Gena Rowlands.

A mai jucat in "Leo" cu Dennis Hopper and Sam Shepard, in "Fear X" cu John Turturro, "Stander" cu Thomas Jane, "13" cu Holly Hunter si "1.0" regizat de Marteinn Thorsson si Jeff Renfroe.

DANE RHODES (Cecil) debuteaza pe marile ecrane cu "A Love Song for Bobby Long." Rhodes este regizorul artistic al unei companii de teatru din New Orleans.

Despre cineasti

SHAINEE GABEL (Regizor), care-si face debutul cu "A Love Song for Bobby Long," pornind de la un scenariu propriu (inspirat de romanul "Off Magazine St." Semnat de R.E. Capps), este atat cineasta cat si autoare.

A scris pentru numeroase studiouri si companii de productie, iar primul ei film, "Anthem", un documentar pe care l-a regizat impreuna cu Kristin Hahn, a fost declarat de catre Academia de Arta si Stiinta Cinematografica drept unul dintre cele mai bune documentare ale anului, fiind distins cu un Premiu al Criticilor de la International FIPRESCI.

Naratiune de succes, "Anthem: An American Road Story," a fost publicata de Harper Collins.

Mai inainte de "Anthem," Gabel si-a petrecut doi ani in postura de Regizor la Los Angeles Film Festival.

PAUL MILLER (Producator) a produs de curand "Prozac Nation," regizat de Erik Skjoldbjaerg avandu-le in rolurile principale pe Christina Ricci, Jessica Lange si Anne Heche.

Mai inainte a facut echipa cu Maggie Renzi pentru a produce filmul lui John Sayles, "The Secret of Roan Inish," ca si alte doua filme ale aceluiasi regizor, "Lone Star" (nominalizat la Premiile Academiei) si "Men with Guns" ("Hombres Armados"), filmat in intregime in Mexic in spaniola.