Cind vine vorba de cultura romaneasca pe Internet, este practic imposibil sa treci cu vederea un loc aparte in care se afla adunate volume in format electronic de literatura (roman, poezie, teatru, scenariu de film; scrieri originale sau traduceri; autori consacrati sau in curs de afirmare), informatii din actualitatea culturala (Agenda), fotografii (Galerie), descrierile unor locuri fascinante d

in Romania (Destinatii) etc.

Am mai scris in nenumarate ocazii despre LiterNet, o facem din nou pentru ca acest proiect este construit din entuziasm si doar daruirea redactiei sale determina continuarea constructiei culturale.

- Istoric

LiterNet s-a nascut pe o experienta de succes, atit cit putea fi el in preajma lui 2000, si anume site-ul romanianliterature.com.

Acesta a fost baza pe care s-a construit LiterNet, lansat la 1 noiembrie 2001. A fost pastrata sectiunea Atelier, cu actualizare zilnica de aceasta data, si a fost adaugata pagina de Agenda. Foarte repede, portalul a capatat o noua sectiune, Editura. Primul autor publicat electronic a fost Matei Visniec, iar el detine in prezent recordul la numarul de descarcari ale cartilor sale: peste 8.000.

Editura LiterNet a adunat in timp scrieri foarte valoroase, dezvoltind o sectiune activa de traduceri (de exemplu, din teatrul german).

Tot colectia de teatru a atras atentia AER, care a nominalizat Editura la premiile sale. In 2003 a fost inclusa pe site pagina Destinatii; ea cuprinde putine nume (Muzeul Zambaccian, Scheii Brasovului si Muzeul Taranului Roman), insa materialele continute sint uriase ca volum si valoare. In interviu aflati care sint motivele ce impiedica adaugarea frecventa de noi materiale in pagina Destinatii.

- Continut

Am amintit Agenda culturala (Cronici, Cinematografe, Teatre, Program cultural), Atelierul, Destinatiile, Editura, Galeria, dar nu am avut prilejul inca sa semnalez pagina Scriitori romani.

Citez din introducerea aflata in sectiunea amintita: „Subtitlul Glosar virtual pune in evidenta faptul ca ne-am oprit la o prezentare de dictionar, care va cuprinde insa informatii mult mai ample, indreptindu-se spre o colectie de monografii.

Am fixat doar un cadru, patru capitole (Date biografice, Referinte critice, Bibliografii, Fragmente din opera), in care materialele vor putea fi organizate si dupa dorinta autorului (acolo unde este cazul), dar si a coordonatorului de proiect.

[...] Deocamdata, in aceasta noua structura, am postat doua lucrari care sint la nivelul de la care vrem sa pornim orice prezentare (Ana Blandiana si Radu Cosasu), dar am trecut date si din vechea sectiune, marcind cu asterisc articolele care urmeaza sa fie dezvoltate".

In fine, mai adaug faptul ca noutatile LiterNet le sosesc saptaminal prin e-mail celor care solicita acest lucru, fie ca este vorba de Revista sau de Programul cultural.

- Parteneriat

LiterNet a dezvoltat o serie de parteneriate despre care aflati mai multe in interviul cu Razvan Penescu, iar intre colaboratori se numara si revista Observator cultural. Putem spune ca de acum exista un parteneriat oficial, un altul tacit existind de ani buni, prin semnalarile actiunilor LiterNet in revista noastra.

Veti putea afla din Observator cultural care sint noutatile de carte ori evenimentele in care LiterNet este implicat, iar in site-ul LiterNet vor fi articole publicate in revista noastra. Colaborarea va imbraca si alte forme pe care le veti descoperi curind citind revista si accesind site-urile LiterNet si Observator cultural.

Ovidiu DRAGHIA