In timp ce Adriana Saftoiu prezenta comunicatul Presedintiei , Traian Basescu a iesit din Palatul Cotroceni sa stea de vorba cu colegii jurnalistilor disparuti in Irak.

Cristina Topescu si Adrian Bucur (Prima TV), se aflau in fata Cotroceniului, intr-un gest de solidarizare, in nume personal, cu colegii lor disparuti in Irak.

Adunati ciorchine in jurul sau, ceilalti jurnalisti au incercat sa-i smulga declaratii, dar Basescu a spus ca nu poate da nimic oficial, decat comunicatul care era prezentat chiar la acele momente de purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu.

In discutia cu colegii ostaticilor, Basescu s-a oprit, la un moment dat, si, orbit de blitzuri, s-a adresat celorlalti jurnalisti: "Va asigur ca daca ce am spus aici dati pe posturi le faceti un mare rau". Tot atunci s-au auzit voci ale unor jurnalisti care ii rugau pe colegii lor sa nu difuzeze imaginile.

Nimeni din cei prezenti nu i-a atras presedintelui atentia ca e in direct, iar camerele au continuat sa transmita.

Basescu s-a referit la situatia jurnalistilor, cu informatii interesante, dar neoficiale. Toate acestea se derulau pe micul ecran.

Basescu a fost in direct aproximativ trei minute pe mai multe canale TV, in acel interval (22:29-22:32), vineri, 22 aprilie.

Cel mai probabil, televiziunile vor decide sa nu repete imaginile in timpul jurnalelor, respectand - retroactiv - embargoul presedintelui.

Reamintim ca postul de televiziune Al Jazeera a difuzat vineri, 22 aprilie, noi imagini cu cei trei ziaristi romani rapiti in Irak, in care acestia sunt infatisati cu pistolul la tampla. Cei care ii detin pe jurnalisti au cerut, prin intermediul lui Marie-Jeanne Ion, retragerea trupelor romane din Irak in patru zile. Altfel, ziaristii vor fi ucisi.

Pe de alta parte, comunicatul Presedintiei arata ca aceasta caseta este o proba din cele solicitate pentru ca persoana cu care se negociaza sa fie validata ca reprezentantul real al rapitorilor care ii detin pe jurnalisti. (un articol de HotNews.ro)

Difuzam doar pasajul in care presedintele cere embargo.

Document video:

  • Aflat in direct, Basescu cere jurnalistilor sa nu difuzeze imaginile

    Referinte
  • Comunicatul Presedintiei: caseta video este o proba din cele solicitate sa-l valideze pe omul de legatura
  • Rapitorii ziaristilor au cerut retragerea trupelor din Irak in patru zile, altfel ziaristii vor fi ucisi - vineri, 22 aprilie, ora pranzului